Ugrás a tartalomra

4IM projekt zárókonferencia – a legelesettebbeken segítettek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 07. kedd 15:10
Lezárásához érkezett az Európai Unió által támogatott városi kezdeményezés, amely az innovatív és integrált szociális szolgáltatások és a foglalkoztatás fejlesztéséért dolgozott három éven át Miskolcon.

 

4IM projektzáró a Bástya Hotelben. Fotó: Osztie Tibor

A keddi zárókonferencia célja, hogy összefoglalva bemutassa a helyi és külső érdekelt feleknek, az együttműködőpartnerek képviselőinek, valamint az érintett szakpolitikai döntéshozóknak a projektben megvalósult tevékenységeket, a felhalmozott tapasztalatokat és az elért eredmények jövőbeni hasznosításának lehetőségeit. 

Amint azt korábban megírtuk, az Európai Uniós 4IM együttműködés feladata egy szolgáltatásokon átívelő, közös cselekvési terv kidolgozása volt a hátrányos helyzetű városrészekben élők integrációjának előmozdítása érdekében. Az újragondolt ellátási és szolgáltatásnyújtási modellt kísérleti jelleggel először Bábonyibércen és a Tetemváron próbálták ki a város szociális szolgáltatói. 

Az egésznapos konferenciát megnyitó beszédében Veres Pál polgármester kiemelte, Miskolc egy gondoskodó város, ezt nem csak vallja a város vezetése, de a gyakorlatban is igyekszik bizonyítani. Sokat tettek ezért az elmúlt öt évben, ennek az összetett és nehéz munkának egyik eleme a 4IM projekt, amely szintén egy városi kezdeményezés arra, hogy integrálják és összefogják a különböző szociális támogató szolgálatok munkáját a nagyobb hatékonyság érdekében. 

- A szociális szolgáltatások és a foglalkoztatás sorskérdések egy olyan városban és vármegyében, mint a miénk. Ráadásul olyan évek vannak mögöttünk, amelyek egymás után hoztak világjárványt, gazdasági nehézségeket, megszorításokat és energiaválságot. Ezeket önmagukban is nehéz volt kezelni az önkormányzatnak, miközben működtetnie kellett a város teljes szociális rendszerét – fogalmazott a polgármester. 

Rámutatott, ilyen körülmények között rendkívül fontos volt a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás fenntartása és azok segítése, akik mégis elveszítették a munkájukat vagy eleve nehezen tudnak bekapcsolódni a munka világába. A legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb embereket védeni kell, elérhetővé kell tenni számukra a segítségeket, a szociális szolgáltatásokat. 

- Abban mutatkozik meg egy város ereje, hogy milyen erősek a közösségei. Egy olyan folyamatban, mint a szociális gondoskodás, a közösség összefogására, a különböző szolgálatok hatékony együttműködésére van szükség, csak így lehet előre haladni ezen az úton. Ezt a célt szolgálta a most záruló 4IM projekt is – vallja Veres Pál. 

Varga Andrea alpolgármester, mint a 4IM projekt szakmapolitikai vezetője elmondta, a projekt lényege az volt, hogy megnézzék, hogyan tudnak a városban működő különböző szociális szolgáltatók a lehető leghatékonyabban együttműködni, annak érdekében, hogy eljussanak a segítségre szoruló családokhoz. További cél volt, hogy a különböző szolgáltatásokat összekapcsolják és összehangolják. Ebben számos intézmény vett részt, a szociális intézményektől kezdve a foglalkoztatással foglalkozókig, mellettük több civilszervezettel. 

- Mindezt úgy tettük, hogy egy kutatással, amelyet a Miskolci Egyetem szakemberei végeztek, folyamatosan nyomon követtük az eredményeket. Egy rendkívül összetett helyzetben egy nagyon komplex választ próbáltunk adni arra, hogyan lehet segíteni és támogatni a leghatékonyabban a családokat abban például, hogy eltudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon – ismertette az alpolgármester. 

A projekt keretében lehetőség volt kipróbálni olyan új, innovatív, eddig nem megszokott módszereket is, amelyekkel a hatékonyság még tovább javítható, különösen a működési módszerek javításával. Varga Andrea jó példaként hozta fel a közösségi coachingot, amelynek lényege, hogy egy intézményektől független coach (segítő tréner) keresi fel a családokat, mélyinterjúkat készít, elnyeri a bizalmukat, és ezután segít összehangolni a segítségnyújtás különböző eszközeit, a jobb életminőség elérése érdekében. 

A jövőre nézve kijelentette, nagyon fontos tanulságai és eredményei vannak ennek az időszaknak, sokat tanultak, jó gyakorlatokra tettek szert, amelyeket nem hagynak elveszni, valamilyen formában mindenképpen tovább viszik ezt a projektet.  

Krank Andrea társadalmi innovációs forrásközpont vezető, a Miskolci Egyesített Szociális-, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) munkatársa azt hangsúlyozta, hogy az ő intézményük is sokat profitált ebből a közel harminc hónapos együttműködésből. Néha a szociális szférában dolgozóknak is meg kell állniuk egy pillanatra, hogy megnézzék, hol tartanak és újra gondolják, mi az, amit jól csináltak, min lehetne változtatni. 

- Ebben a projektben egy újszerű kezdeményezést tudtunk elindítani, új szereplőkkel a Bábonyibércen és a Tetemváron, ahol 338 esetben sikerült az ott élőket is bevonni a közös munkába. Számukra öt szolgáltatási csomagot fejlesztettünk ki, amelyek központi feladata az volt, hogy növeljék a foglalkoztathatóság szintjét. Beazonosítottuk a leküzdendő akadályokat és megoldásokat javasoltunk rájuk. Volt, akinek csak az önéletrajzírásban kellett támogatás, másoknak képzéseket és tréningeket szerveztünk. Sokakat sikerült egészen a munkába állásig eljuttatni – tájékoztatott a szakmai vezető, aki szintén megerősítette, hogy a pályázatos projekt lezárulta után is folytatják ezt a munkát, felhasználják és bővítik a felhalmozott tudást és tapasztalatokat.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!