Ugrás a tartalomra

Magasba emelik a gyerekeket, hogy a családalapítás fontosságát hirdessék

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 08. szerda 14:36
Május 4-én, szombaton már hetedik alkalommal szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány a „Gyereket a magasba!” programját, melynek célja felhívni a figyelmet a családalapításra, a gyerekvállalásra, a családi élet örömeire.
Az eseményt évek óta megrendezik Miskolcon, felvételünk 2021-ben készült. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

A mozgalom miskolci szervezeti egysége idén is csatlakozik a Kárpát-medence-szerte megrendezendő programhoz. A különböző helyszíneken egyedi programokkal készülnek a szervezők, azonban minden helyszínen közös programelem lesz a résztvevő gyermekek felemelése ugyanabban az időpontban: pontban 11 órakor – mondta el Hiripi Edina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány miskolci szervezeti vezetője. 

Az eseményt először 2018-ban rendezte meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, aminek Miskolc már a kezdetektől résztvevője volt. Az első években a szemléletformálás, az együtt eltöltött minőségi idő megélése és megmutatása mellett az is megjelent célként, hogy egyfajta rekordkísérletként minél több gyereket emeljenek a szüleik a magasba egy pillanatra, ugyanabban az időpontban. Később ez a mennyiségi törekvés elkopott, és az utóbbi években csupán a közös időpont és a gyerekemelés egységessége vált fontossá – hangsúlyozta Hiripi Edina. 

A Covid-járvány időszaka alatt is szerveződött gyermekemelés, ekkor azonban csupán online volt lehetőség ezt megvalósítani: a családok az otthonukban emelték fel a gyerekeiket, majd az erről készült fotókat feltöltötték egy közös webfelületre. 2023-ban egy országos flashmobbal készült a Három Királyfi, Három Királylány országos hálózata, amelynek részeként a miskolctapolcai játszótéren táncoltak el egy közös koreográfiát a részt vevő családok az „Így tedd rá” módszert tanuló miskolci óvodásokkal.

A csatlakozó helyszínek száma évről évre növekszik Kárpát-medence-szerte és a rendezvény köré szerveződő programok is egyre színesebbek – hívta fel a figyelmet a miskolci szervező. Hozzátette: ebben az évben a vármegyében Miskolcon kívül Arnóton, Ongán és Szerencsen is megszervezik a „Gyereket a magasba!” programot.

A miskolci programot május 4-én, szombaton a Fábián utca 6. szám (a Miskolci Szimfonikus Zenekar épülete/a malom) mögötti téren tartják 9 és 12 óra között. Az eseményt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom miskolci egysége és a Háromkő Egyesület közösen szervezi. A szervezők arra buzdítják az érdeklődő családokat, hogy mindannyian vigyenek magukkal plédet, szabadtéri játékokat, hogy együtt lakják be a teret egy jó hangulatú családi piknik során.

Részletes program:

9.00 - 9.30 Maminbaba (hordozós latin fitness) bemutató
9.30 - 10.10 Mesetarisznya bábelőadás Szabó Attila vándor mesemondó előadásában
10.10 - 10.55 Bellőke/”Így Tedd Rá” -zenés, mondókás foglalkozások párhuzamosan a böcsődés és az óvodás korosztálynak
11.00 - 11.05 Gyereket a magasba!
11.05 - 11.45 Karisszáló Klarissza c. előadás a Figurka Hagyományőrző Meseműhely előadásában
11.45 - 12.00 Tombolasorsolás

- kismotoros kreszpark, (műanyag kismotor szükséges hozzá)
- babaugrálóvár a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány jóvoltából,
- szabadtérti játékok,
- Bölcsődei infopont: információk elsőkézből a MESZEGYI Mesemalom Bölcsőde
munkatársaitól,
- Gyermeket és gyermekkönyvet a magasba! - bemutatkozik a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára (Mesebirodalom), rendkívüli beiratkozási lehetőséggel,
- bemutatkozik a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány,
- a Nagycsaládosok Országos Egyesületének miskolci szervezetének bemutatkozó sátra,
- Herman Ottó Múzeum Múzeumpedagógiai Osztálya

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!