Ugrás a tartalomra

Miskolc mellett tették utcára, ma Izrael bombakereső sztárja

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 30. kedd 18:41
Rókica elven, örökmozgó kutya volt, olyannyira, hogy az izraeli kutyakiképzőknek is feltűnt a tehetsége.
Fotók: Blikk

Akár családi kedvenc is válhatott volna belőle, csak hát erre a feladatra teljesen alkalmatlan volt az a kutya, amelyik mostanra a terroristák rémálma lett, és akit a testvéreivel együtt Miskolc mellett hajította ki egy szaporító. Ám a kölykök óriási szerencséje volt, hogy állatvédők rájuk bukkantak.

– Nehéz volt befogni őket, leszámítva Rókicát: neki elég volt annyi, hogy meglóbáltunk előtte egy labdát, aztán behajítottuk a kennelbe, ő pedig rohant utána. – mesélte a Blikknek Kovács Violetta, a Német juhászkutya Fajtamentés Alapítvány elnöke.

Rókica – akit az állatvédők neveztek el így – nem sokkal később az alapítvány egyik szakemberéhez, Vörös Lajos mesterkiképzőhöz került.

A kiképző jó kapcsolatot ápol több ország rendvédelmi szerveivel is, köztük az izraeliekkel. Ők éppen látogatóba érkeztek Vörös Lajoshoz, amikor meglátták Rókicát és azonnal feltűnt nekik a kutya átlagon felüli tehetsége.

– Különös képessége volt például, hogy a fémtárgyakat fel tudta venni a földről, amit nagyon kevés kutya tud megtenni. Nagyon megtetszett az izraelieknek és nem sokkal később jelezték is, hogy magukkal vinnék - idézte a mesterkiképzőt a portál.

Külön temetőjük van
Az izraeli katonai kutyás alakulat az egyik legprofibb a világon. A kutyák kiképzése több hónapig, sőt akár egy évig is tarthat. Feladataikat játéknak fogják fel, az oktatást mindig jutalom – játék a kedvenc labdával – zárja. Malinois fajtájú ebekkel dolgoznak, Rókica is ilyen. A kiképzőtelepen más állatokkal együtt tartják őket, így közömbösség alakítanak ki velük szemben. A hadseregben annyira megbecsülik a kutyákat, hogy a szolgálat közben elhunyt ebeknek külön temetőjük van.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!