Ugrás a tartalomra

Online csalás - ötmillió forint vált köddé

police.hu
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 09:21
Ismét lecsapott egy álbankár az interneten, egy edelényi sértett számláján lévő közel ötmillió forint vált köddé.
Fotó: police.hu

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

Csalás miatt folytat nyomozást az Edelényi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy kazincbarcikai nőt hívott fel egy – magát bankbiztonsági szolgálat alkalmazottjának kiadó – férfi telefonon április 22-én. A csaló elmondta az asszonynak, hogy nyomozás van folyamatban, mivel a számláját támadás érte, és onnan közel kétmillió forintot akartak ismeretlenek megszerezni. A „bankbiztonsági szakember” – a támadásra hivatkozva – közel ötmillió forint átutalására vette rá a sértettet az általuk megadott bankszámlaszámra. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is: 

Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! Ezeket az információkat telefonbeszélgetés során a rendőrség, illetve a bank alkalmazottjai sem kérik.

Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek.
Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget.

Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik.
Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen - írja a police.hu.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!