Ugrás a tartalomra

Szeretethidat építenek a Jókai református iskola diákjai

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 10. péntek 15:23
A KertészkedŐ csapat második alkalommal kapcsolódik be virágültetéssel a Szeretethíd önkéntes napokba.
A Jókais diákok virágokat ültettek az iskola udvarán a tavalyi Szeretethídon / Fotók: magánarchívum

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2009 óta minden évben megrendezi a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat. A programsorozat Magyarországon és határainkon túl mintegy 15 ezer embert mozgat meg évente. Idén ez május 24-én és 25-én, pénteki és szombati napon lesz. 

A rendezvény honlapján folyamatosan regisztrálhatnak az önkéntes csapatok, akár saját kezdeményezéseikkel, vagy csatlakozhatnak már meghirdetett feladatokhoz más településeken is. Minden résztvevő pólót kap ajándékba, a Legyetek felkiáltójellé! jelmondattal. A szervezők mindössze annyit kérnek a csapatoktól, hogy az elvégzett munkáról írjanak rövid beszámolót, amelyet képekkel ellátva feltöltenek a Szeretethíd honlapjára. 

A résztvevők Legyetek felkiáltójellé! jelmondattal elátott pólót kapnak

Ehhez másodszorra csatlakozik a Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „KertészkedŐ” csapata. Idén a gyerekek nemcsak az iskola udvarán, hanem a Deszkatemplom gyülekezetének parókiáján fognak kerti munkákat végezni május 24-én, pénteken. Ehhez az eszközöket, valamint a virágokat a Jókai iskola és Miskolc-Tetemvári Református Egyházkerület biztosítja.  

Természetközeli feladat

- A koronavírus járvány előtt kapcsolódott be az iskola egyszer a Szeretethíd programsorozatba, aztán pár évig a pandémia miatt ez kimaradt. 2022-ben érkeztem a Deszkatemplom gyülekezetéhez, mint beosztott lelkész és a Jókai iskolába, mint iskolalelkész. Korábbi szolgálati helyemről már volt tapasztalatom a Szeretethíd önkéntes napokról, ezért két éve a Jókaival is csatlakoztunk hozzá – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kilin-Szikszai Andrea, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházkerület lelkésze. 

- Mivel iskolánk szép zöld környezetben található, ezért szerettük volna, hogyha ezt a zöldet színes virágok dobnák fel. A 6-7. évfolyamos tanulók segítségével bokrokat ültettünk át és közben két nagy területet fölszabadítottunk, ahová virágokat plántáltunk. A diákjaink segítettek az ásásban, gereblyézésben, később pedig a növények gondozásában is – fejtette ki. 

A tanulók a kerti munkákból is kivették a részüket

Elmondta, hogy azért tartotta jónak ezt a feladatot, mert sok gyermek lakótelepen lakik. Így viszont belekóstolhattak a kerti munkába és közelebb kerülhettek a földhöz, aminek a szülők is örültek. Ráadásul a tanulók hozzájárulhattak, hogy iskolájuk környezete megszépüljön és mindezt vidám hangulatban tették, amitől a közösség erősödött. Hozzáfűzte, hogy idén még jobban szeretnék felvirágozni az iskolát, valamint a parókia kertjét és az ehhez kapcsolódó munkálatokat elvégezni. 

Az önkéntesség érték

- A Szeretethíd mondanivalója az, hogy Krisztus szeretete összeköt bennünket felekezetektől és országhatároktól függetlenül. Ezért fontos, hogy minden dolgunkat szeretetben végezzük. Jelmondata, a Legyetek felkiáltójellé! is erre utal – hívta fel a figyelmet. 

- Ez a kezdeményezés ugyanakkor megtanítja azt is a kicsikkel, hogy jót tenni ajándék és az önkéntesség érték. Tehát nem feltétlenül kell cserébe várni valamit azért, hogyha valakinek segítünk. Az önszerveződő jelleggel működő közösségek, hálából végzett szolgálatukkal egyébként az egyházi gyülekezetek motorjai lehetnek, amit jó, ha már kis korban átéreznek a gyerekek – hangsúlyozta az iskolalelkész. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!