Ugrás a tartalomra

A tavalyinál olcsóbbak, de még így is az egekben a virág árak

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 30. kedd 15:32
Májuskosár a szerénytől a hivalkodóig, virágcsokrok mini és maxi méretben ballagásra és anyák napjára, valamint művirágból készült dekoráció és egyéb kompozíciók minden színárnyalatban – ezekből pedig tengernyi található a Búza téren, ahol kedden néztünk körül.
Fotók: Osztie Tibor

Aki autóval érkezik a piacra, a parkolóban szembesül azzal, mi vár rá. Az emberek még el sem értek a virágpiacig, már sorban állnak. Kígyózott a sor ugyanis mindkét parkoló automatánál, de hely azért még akadt annak, aki meg szeretett volna megállni. 

Ahogy tovább értünk, az érdeklődő, nézelődő és vásárló emberekből nem lett kevesebb, de ettől függetlenül zavarónak sem mondható a tömeg. Kínálat viszont bőven volt szebbnél-szebb élő és művirág kompozíciókból. A megkérdezett virágárusok egybehangzó véleménye szerint a régi trend már nem állja meg a helyét, miszerint hatalmas virágcsokrokkal ballagnak a diákok. A legtöbb középiskolában csak egy szál egyforma virággal a kezükben búcsúznak el az iskolától. A családtól a ballagás után kapnak csokrot a fiatalok, de inkább csak jelképesen, néhány szál virággal és inkább pénzt kapnak ajándékba – jegyezte meg Tarnóci Krisztina, az Orchidea virágüzlet tulajdonosa. 

- Krisztina elárulta, hogy már most érződik a forgalmon, hogy a hétvégén kettős ünnep lesz, egyszerre ballagás és anyák napja is, csütörtökön és pénteken viszont várható, hogy még többen lesznek. Most jobban fogynak a május kosarak, amelyeket az udvarlók visznek a hölgyeknek május elsején – már aki tartja ezt a hagyományt. A legkisebbtől a legnagyobbig mindenféle van hatezer és százezer forint között – mondta. 

Ballagásra évek óta jellemzően kis csokrot visznek a vásárlók, ami már kétezer forinttól is elérhető. Anyák napjára kedvelik a cserepes virágot, amit feldobnak egy kis szalaggal, díszítéssel vagy kosárba teszik. A vállalkozó állítása szerint idén ezek olcsóbbak lettek, mint tavaly. 

- Már nem rendelnek előre csokrokat az emberek, inkább impulzív módon választanak. Az előre elkészített kompozíciók kínálatát feltérképezik, majd amit kiszemelnek és megtetszik, azt viszik – hangsúlyozta Zsuzsa, a Virágbirodalom eladója. Május kosarakból náluk is nagy választék van, ötezer és százezer forint között, de abban 13 cserepes virág található – hívta fel a figyelmet az eladó. 

Osztie Tibor képgalériája

- Anyák napjára vagy ballagásra általában öt- és tízezer forint között költenek a vásárlók virágra. Ballagásra szívesebben vesznek kicsi gömb alakú csokrot, amit háromezer forintért megkaphatnak, de szeretik a plüss pálcást is – tette hozzá az eladó. Ilyenkor a ballagási szalagok is nagyon mennek, az édesanyáknak pedig a virágkosarak – tudtuk meg. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!