Ugrás a tartalomra

Aki meghonosította a slam poetryt Miskolcon

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 24. szombat 12:25
Miskolcon pezsgő kulturális élet volt. Miskolcon pezsgő kulturális élet lesz. Két olyan mondat, amivel nehéz vitatkozni. Már csak azért is, mert a múlt (gyakran) értelmezés kérdése, a jövőérzékelés pedig meggyőződés vagy hit függvénye. Ezek között, két lábbal a jelenben áll a kulturális szervező, aki másképp látja az idősíkokat: a munkája a múltban kezdődik, és a jövőben kell kiteljesednie.
Barcsai László ma is a Helynekem csapatát erősíti, szervezőként ő figyel a vendégek nyugodt és biztonságos szórakozására. Fotó: Mocsári László

Barcsai László 10 éve formálja Miskolc undergrund művészeti életét, vezeti a fiatal tehetségeket, és segít olyan kulturális közeget kialakítani a városban, ahol a már nagyobb tapasztalattal rendelkező alkotók is szellős teret kaphatnak. A legnagyobb visszhangot kiváltó munkája a slam poetry műfajának miskolci honosítása, a Slam Poetry Miskolc megalapítása volt. Emellett számos egyéb kultprogramot szervezett: irodalmi körök életre hívása, kötetbemutatók, felolvasások, tehetségfejlesztő táborok és workshopok szervezése, koncertszervezés, de különböző képzőművészeti tárlatok megnyitói is köthetőek a nevéhez.

A kortársban találta meg a komfortzónáját

- A Miskolci Egyetemre jártam magyar szakra; erősen érdeklődtem az irodalom iránt. A komfortzónámat azonban a kortársban találtam meg, több helyen is publikáltam az írásaimat. 2011-ben történt az első, fontos mérföldkő: megalakult az Orka-csoport. Ez egy összművészeti csoport volt, fő irányvonalában az irodalom állt. Felolvasóesteket és kiállításmegnyitókat szerveztünk. Az alapító tagok között volt még Papp Dénes költő, zenész és Kabai Csaba költő. Később csatlakozott hozzánk Kabai Zoltán költő és Mozaik Ákos képzőművész, aki leginkább különleges, csempékből készült mozaikjairól ismert.

Az Orka megalakulásának körülményei sem nevezhetőek rendhagyónak.

- A Miskolci Galériában történt a sztori. Papp Dénes odajött hozzám és bemutatta Kabai Csabát, mindezt úgy, hogy se engem nem ismert előtte, sem Csabát. Valahogy így hangzott a dolog: „Szia, ő Barcsai László, most publikált a Kalligramban, ő Kabai Csaba. Ja, egyébként én meg Papp Dénes vagyok, sziasztok!”. Ezután együtt lógtunk egy fél nyáron át, és megalakult az Orka-csoport, ami egyébként a kutyám után kapta a nevét: felvetettem, hogy legyen már egy csoport, ami sétáltatja Orkát, ha én nem érek rá. Megtetszett a többieknek, és rajtunk maradt a név.

A csoport céljait egyszerűen megfogalmazható igények mentén határozták meg.

- Szerettünk volna felolvasásokat tartani, de akkoriban nem volt a kezdő irodalmárok számára intézményes lehetőség erre, így igyekeztünk ezt megteremteni magunknak. Utólag kiderült, a közönségnek is igénye volt ilyesmire: egész szép számmal látogatták az estjeinket.

Beszippantotta a slam

2012-ben Barcsai László Pécsre költözött egy időre. Egyfelől magánéleti okok miatt, másrészt úgy érezte, levegőváltozásra van szüksége. Itt találkozott a slam poetryvel.

- Jelentkeztem a Sophiane Slam Poetry Klub egyik estjére, és beszippantott a közeg. Ez ősszel történt, de kicsit korábban, valamikor a nyár folyamán már megkeresett Miskolcról a Helynekem, hogy kellene majd nekik egy kulturális szervező. Ott, Pécsen jött az elhatározás: mindenképp foglalkozni fogok a slam műfajával. Következő év áprilisában meg is tartottuk az első miskolci slamklubot. Most, 8 évvel később, az 50. eseményre készülünk. Szóval lehet mondani, hogy bevált az ötlet.

A hivatalossá lett megfogalmazás szerint a slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Mára a legtöbb nagyvárosban rendeztek már legalább egy ilyen programot, de több helyen működnek klubok, amik összefogják a (főként) fiatal előadókat.

- A kezdetekben a slam közelebb állt a költészethez, illetve sokan markánsan építkeztek a hazai hiphopból is. Azt mondanám, a közéleti költészetet hivatott kiváltani, mivel akkoriban – néhány kivételtől eltekintve – nem igazán beszélhettünk ilyen irányról hazánkban.

Odafigyelnek a fiatalokra

- A slam poetryhez hozzátartozik a közösségépítés. Ezzel pedig szerintem együtt jár az is, hogy odafigyelünk a fiatalokra. Számos alkalommal olvastam verseket, novellákat, slameket friss szerzőktől, akik valamiféle útmutatást szerettek volna kapni, igyekeztem őket a megfelelő helyekre irányítani. Úgy vélem, a slam poetry egyfajta ugródeszka is. Nálunk állt először a színpadon slammerként például Maier Péter és Juhász Márton is, akiket a zenei világban Young Majréként és Dzsúdlóként ismerhetünk. Irlanda Kristófot említeném még, aki számos irodalmi folyóiratban publikál, és továbbra is a slamközösség oszlopos tagja.

Volt azonban olyan eset is, amikor a slam és az azt jellemző véleményszabadság majdnem „ráégett” valaki karrierjére.

- Az egyik, korábban nálunk fellépő srác nemrégiben rám írt, hogy ha lehet, szedjem le a Youtube-ról a fellépéséről készült videót. Elkezdett ugyanis egy cégnél dolgozni, ahol a főnöke számonkérte, hogy mik ezek a szövegek, majd kirúgással fenyegetőzött, ha nem tűnnek el a netről. Ilyen fenyegetésért egyébként pert is indíthatott volna a munkáltatója ellen a srác, de persze a kérésére eltávolítottam a videót. Szerencsére azonban az ilyen kellemetlen esetek nem számítanak gyakorinak.

Barcsai László ma is a Helynekem csapatát erősíti, szervezőként hétvégéről hétvégére ő figyel a vendégek nyugodt és biztonságos szórakozására, de továbbra is szerepet vállal a város kulturális életében.

- Jelenleg szerintem egy nehezebb periódust élünk – főként az elmúlt év történései miatt. Kevesebben érdeklődnek a kulturális programok iránt. A rendezvényeket is élesebb szemmel és szűkebb anyagi lehetőségekkel szervezik. Emellett vannak új ötletek, szerveződések. Sokan szeretnék a slamet is meglovagolni, ami még mindig egy hívószó a fiatalok körében – véli Barcsai László, aki mindemellett novellákat publikál, első könyvén dolgozik, és szervezi a Miskolci Szépírókör különböző eseményeit is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!