Ugrás a tartalomra

Román titkosszolgálat Miskolcon a Fideszben?

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 24. szombat 09:15
Az elmúlt hetekben mintha egy túlburjánzó kémfilmben lennénk. Az Orbán-kormány volt titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin, román ügynököket emleget Miskolcon és a megyében, a Pegasus lehallgatási botránytól hangos az országos média, és újra előkerült a titkos városházi kamerák története is. Bazin Levente több ízben is megszólalt ezekben az ügyekben, vele jártuk körül a kémtörténeteket.
A Velünk a Város önkormányzati képviselője továbbra is válaszokat vár a volt kormánymegbízott korábbi kijelentéseivel kapcsolatos kérdéseire. Fotó: Juhász Ákos

- Mit gondolt, amikor először olvasta Demeter sorait?

- Kétszer megtöröltem a szemem, mert nem hittem annak, amit látok, hallok. Ez még az a videó volt, amikor egy beszédében a volt titkosszolgálati miniszter egy álmáról beszélt, amiben román titkos ügynökök akarják őt megölni. Aztán egy interjúban megerősítette az állításait, most meg a legfrissebb interjúban újra és még határozottabban elmondta ugyanazt, néhány új, még súlyosabb állítással kiegészítve.

- Még súlyosabb?

- Határozottan állítja például, hogy a román titkosszolgálat több mint egy évtizede beépült a megyei Fideszbe és azóta is aktívan dolgoznak. Állítja, hogy őt is ezek a körök csinálták ki a kormányhivatal-vezetői székéből. Azt is állítja, hogy ennek a csoportnak a vezetője Miskolc fideszes polgármestere volt. Azt is állítja, hogy annak ellenére, hogy a hálózatvezető már nem él, a hálózat működik. Ezek azért példátlanul súlyos szavak. Egy volt titkosszolgálati minisztertől különösen azok.

- Komolyan lehet ezeket az állításokat venni?

- Nem vagyok kémelhárító, nem vagyok nemzetbiztonsági szakember, de egy volt titkosszolgálati miniszter biztosan nem mond ilyet, ha ezeket az állításokat nem tudja alátámasztani, ha kell, bizonyítani. És az is nagyon beszédes, hogy a Demeter Ervin által megfogalmazott vádakat érdemben senki sem cáfolta. Alakszai Zoltánnak, a kormányhivatal új vezetőjének volt egy eléggé harmatos Facebook-posztja a témában, de az is inkább volt riadt, mint határozott cáfolat. Szóval igen, én azt gondolom, hogy akár komoly igazságtartalma is lehet annak, amit a volt titkosszolgálati miniszter állít.

- Nem unalmas ez a románozás? Köztudott, hogy az előző városvezetésben számos erdélyi származású ember dolgozott, de ők magyarok voltak, nem románok.

- Teljesen egyetértünk. Politikusként, aktivistaként, képviselőjelöltként is nagyon utáltam ezt a románozást, semennyi hitelt nem adtam például annak az állításnak, hogy az előző városvezetés egyes tagjai egymás közt románul beszéltek, ha nem akarták, hogy a kollégák értsék őket. Sosem szerettem ezt a fajta politizálást, mert ez csak karaktergyilkosság, ellenségképzés, méltatlan, hiszen számtalan erdélyi származású, talpig tisztességes, becsületes ember él közöttünk, és ez nagyon jó. De ma már sajnos ez egy másik történet. Ez már nem egy kocsmai pletyka, ez nem egy ostoba Facebook-komment, ezeket az állításokat Orbán Viktor volt titkosszolgálati minisztere erősítette meg. A Securitate-kapcsolatokat, az egymás közötti román beszélgetéseket, a hálózati működést.

- Akkor ezeket fogadjuk el igaznak?

- Nem. Én ezeket sem tekintem ténynek, mert ezek is csak állítások. Még ha ezeket az állításokat egy volt titkosszolgálati miniszter teszi is meg, és emiatt komolyabban is kell venni - ezek még csak állítások. Éppen ezért fordulok kérdésekkel az összes illetékes szervhez, mert a miskolciaknak joguk van tudni, mi zajlott, mi zajlik körülöttük. Ez túlmutat már a pletykák szintjén. Ha ugyanis ezek az állítások igazak, akkor az Miskolc számára komoly veszélyeket hordoz, és ezzel mindenkinek tisztában kell lenni.

- Nem furcsa, hogy egyszerre kell beszélnünk a Pegasus-ügyről, román titkosszolgálati kapcsolatokról és a városháza közgyűlési termében elhelyezett megfigyelőkamerákról?

- De, hogyne lenne az. Egy normális demokráciában ezek közül egy is elég lenne arra, hogy az érintettek örökre eltűnjenek a közéletből. A Pegasus lehallgatási ügy, ahol ellenzéki képviselőket, városvezetőket, újságírókat figyeltek meg, hallgattak le, egyszerűen példátlan, elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan. Nem maradhat következmények nélkül. A közgyűlési teremben elhelyezett megfigyelőkamerák és a román titkosszolgálati kapcsolat vádja pedig sajnos egybecseng. A Fideszben sajnos sokan úgy gondolják, hogy nekik ezt is lehet. Nem, nem lehet. Ezt senkinek nem lehet. És mára látszik, hogy bajban vannak, egymásra mutogatnak, terelnek, hazudoznak, még az ósdi népszavazástrükköt is bevetik, de ez nem lesz elég. Ezekben az ügyekben fel kell tárni az igazságot, és meg kell nevezni a felelősöket.

Demeter Ervin, Orbán volt titkosszolgálati miniszterének legfontosabb állításai:
„Sz*r, szemét szekusok.”
„...nem a „fideszes ellenfeleimet” illettem ilyen jelzővel, hanem egy hálózatot, egy érdekcsoportot.”
„nincsen semmi baj mindaddig, amíg ezek az emberek nem románul beszélnek egymás között, hogy azt a többiek ne értsék.”
„Teljesen biztos vagyok abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye nem érintetlen a román hírszerzés tevékenységétől… Talán későn, de tettem megfelelő jelzéseket… Az már az arra hivatott szervek felelőssége, hogy legyintenek-e, mondván, egy sértett ember vádaskodásáról van szó, vagy pedig megteszik a szükséges lépéseket.”
„Az ön interjúja óta nem történt személycsere. Vagyis akkor a mai napig bent van a Securitate a megyei Fideszben. Személycsere nem történt, de az érdekcsoport, ha úgy tetszik, hálózatvezető személye meghalt.”
forrás 24.hu / Válasz Online

Demeter Ervin
A Magyar Köztársaság polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere: 2000. május 3. – 2002. május 27.
2011-től 2020-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

További hírek

Olvasnivaló