2017. július 23. Lenke
Miskolc
17°C / 32°C
Az amerikai elnök elhalasztotta a döntést a szudáni szankciók feloldásáról
mti.hu
|
2017. július 12. 08:56
|
frissítve: 2017. július 12. 08:56
Donald Trump amerikai elnök három hónappal elhalasztotta a döntést a Szudán elleni szankciók esetleges feloldásáról.

Trumpnak kedden kellett volna döntenie az ügyben, de a végérvényes határozat helyett csak átmeneti intézkedést hozott: elnöki rendelettel három hónapra meghosszabbította az afrikai ország elleni gazdasági szankciókat. A rendeletben ugyanakkor megjegyezte: Szudánban - amely az Egyesült Államok egyik szövetségese a terrorizmus elleni harcban - több területen tettek „pozitív lépéseket”. 

Heather Nauert külügyi szóvivő kedd esti nyilatkozatában hozzátette: az amerikai kormányzatnak „több időre van szüksége” a szankciók végleges és teljes körű feloldásához. A külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok „mélységesen elkötelezett” abban, hogy együttműködjék a kartúmi kormányzattal a terrorellenes harcban, és abban is, hogy további lépéseket tegyenek „a tartós béke megteremtése érdekében Szudánban”. Fontosnak tartotta azt is, hogy javítsák a humanitárius segítség eljuttatását Szudán katasztrófák és konfliktusok sújtotta vidékeire. Hangsúlyozta továbbá: a szankciók végleges visszavonásához Washington elengedhetetlennek tartja, hogy Szudán együttműködjék az Egyesült Államokkal a regionális konfliktusok megoldásában és a terrorista fenyegetés elhárításában. 

Elnöksége utolsó napjaiban, 2017. január 13-án Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke már feloldott a 20 éve érvényben lévő gazdasági szankciók közül néhányat, de a többi feloldásához hat hónapos „próbaidőt” jelölt meg. Ez a határidő július 12-én járt le. Szudán ellen 1997-ben hozott az Egyesült Államok gazdasági szankciókat, mert felelőssé tette a kartúmi kormányt iszlamisták, köztük Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének támogatásáért. S bár az amerikai-szudáni viszony javult, Washington 1993 óta változatlanul a terrorizmust támogatók listáján szerepelteti az afrikai országot.

Nem

Videótár

Baleset a Petőfi téren
01:03
Rendkívüli hőség
01:28
Miskolci útépítések
01:08
Bővülés a turizmusban
01:16
ProgramPont 2017.07.21.
03:10
Nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzés
02:10
Botanikai szenzáció - nemsokára kinyílik a miskolci agávé
02:26
Külföldi diákok táboroznak Miskolcon
01:42
Miskolc a TE helyed!
01:32