2017. október 24. Salamon
Miskolc
4°C / 11°C
Bartók Plusz Operafesztivál – Ragtime-opera ősbemutató Miskolcon
minap.hu
|
2017. június 19. 10:07
|
frissítve: 2017. június 20. 09:10
Ragtime-operát évtizedek óta nem komponáltak a világon – Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Band vezetője A Lutherek megírásával azonban megtörte a csendet! Vasárnap ősbemutatót tartottak a Bartók Plusz Operafesztiválon, a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában.

Ittzés Tamás műve minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime. A történet két címszereplője, Luther Márton és Martin Luther King a mennyországban találkozik.

operafesztival_lutherek_170618_mti.jpg

Kovács István Luther Márton szerepében Ittzés Tamás-Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-opera ősbemutatóján, amelyet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciójában mutattak be a Bartók Plusz Operafesztiválon Miskolcon június 18-án. MTI Fotó: Vajda János

A gondolataikban, tanításaikban azonosságot kereső darab a reformáció 500. évfordulója előtt tiszteleg.

A Lutherek mellett monumentális műnek ígérkezik Gyöngyösi Levente Mester és Margarita című opera-musicalje – az opera-musical ősbemutatóját június 24-én tartják. A harmadik ősbemutatót pedig a tavalyi operaíró verseny győztese, Mátyássy Szabolcs hozza, akinek Scævola című művét június 21-én hallhatja a közönség.

operafesztival_lutherek_170618_mti1.jpg

Biri Gergely (b) Martin Luther King és Nagy Kíra (j) Coretta Scott King szerepében

– Szép maga a szöveg is, de a darab minden kellékkel rendelkezik, ami egy sikeres operához szükséges. Azoknak ajánlom leginkább, akik a hagyományos operát szeretik – hangsúlyozta korábban lapunknak Kesselyák Gergely fesztiváligazgató. – Nagyon reméljük, hogy az ősbemutatók közül lesznek olyan sikerek, amelyek bekerülnek a világ kultúrtörténetébe, az operafesztivállal és Miskolccal együtt!

Nem

Videótár

Stadionséta gimnazistáknak
02:10
Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Art of Magic Játék
00:26
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Miskolc is bemutatkozott a Járműipari Szakkiállításon
03:15
XIII. Miskolci Nemzeti Estély
96:54
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Miskolc a TE helyed!
01:32

Most

Jelenleg nincs adás!