2017. október 21. Orsolya
Miskolc
8°C / 16°C
Diótörő – varázslatos élmény és ünnepi hangulat a Miskolci Nemzeti Színházban
Kujan István
|
2015. november 20. 15:40
|
frissítve: 2015. november 21. 12:19
Nem múlhat el a karácsony a Diótörő nélkül a Miskolci Nemzeti Színházban. Idén azonban egészen más köntösben láthatja a közönség a klasszikus darabot: a különleges multimédiás technikát használó előadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt varázslatos élményt kínál.

     A Diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A klasszikus karácsonyi mese az egyik legismertebb és legtöbbet játszott balettelőadás a világon. A Miskolci Nemzeti Színház is hosszú éveken át játszotta a darabot a karácsonyi időszakban, és a gyerekek mindig nagyon szerették.

– Az ünnepekhez ez az előadás okvetlenül hozzátartozik. December nem múlhat el Diótörő nélkül! – hangsúlyozta Kozma Attila rendező, koreográfus a pénteki beharangozó sajtótájékoztatón. A Miskolci Balett művészeti vezetője hozzátette: az idei nem az a hagyományos Diótörő, amit a Nagyszínházban láthatott az elmúlt években a közönség. Most a Játékszínben tekinthetik meg az érdeklődők, és újdonság az is, hogy egy nagyon korszerű megfogalmazásban viszik színre.

diotoro_151120_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Az egész hátteret vetíteni fogják, a díszlet, a smink és a tánc ugyanakkor megteremti a mesevilágot – mutatott rá a rendező. Így izgalmasabbá, pergőbbé, látványosabbá tudják tenni az előadást elmondása szerint.

– Idén decemberben tehát igazi családi programmal várjuk a közönséget, hiszen a gyerekek, de a felnőttek számára is izgalmas látványvilágot kínál a darab – emelte ki Kozma Attila.

Szűcs Boglárka, Marika megformálója nem először szerepel mesebalettben, hiszen az előző évadban a Hamupipőke címszerepét táncolta. A táncművész elárulta, sok kedves élménye fűződik a Diótörőhöz.

– Érdekes módon előbb táncoltam benne, mint hogy nézőként láttam volna az előadást – mesélte mosolyogva. – Nekem mindig boldog, örömteli pillanatokat adott ez a mese, most különösen, hiszen Marika szerepét formálhatom meg.

diotoro_151120_fkcs_4.jpg

Diótörő szerepében Medvecz Marcellt láthatja majd a miskolci közönség. A táncművész elmondta, véleménye szerint az egyik legszebb mesebalett, így örömmel tölti el, hogy ő táncolhatja Diótörő herceget.

– Számomra a Diótörő mindig a karácsonyt, az ünnepi estéket jelentette, így nagyon kellemes emlékek kapcsolódnak hozzá – mondta.

Csajkovszkij Diótörő című mesebalettjét december 10-én mutatják be a Játékszínben.

Nem

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Art of Magic Játék
00:26
Miskolc az Automotive Hungary-n
03:23
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Miskolc is bemutatkozott a Járműipari Szakkiállításon
03:15
Tűzifahelyzet
02:52
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Stadionséta gimnazistáknak
02:10

Most

Jelenleg nincs adás!