2018. április 21. Konrád
Miskolc
7°C / 21°C
Ecuador a leginkább együtt érző ország
Science Daily
|
2016. október 17. 11:49
|
frissítve: 2016. október 18. 11:53
Egy amerikai online kutatás az államok empátiakészségét mérte fel, Magyarország a középmezőnyben végzett.

A maga nemében első, országokra lebontott empátia felmérést készített a Michigani Állami Egyetem (MSU). William Chopik, az intézmény pszichológia professzora egy online kérdőív adatai alapján készítette el rangsorát. Az internetes tesztet több mint 104 ezer ember töltötte ki a világ minden tájáról.

A szakember és csapata csak azokat az országokat szerepelteti a listáján, ahonnan a lakosság arányában elegendő adatközlő jelentkezett. Afrika államai ezért nem is szerepelnek rajta, a Dél-afrikai Köztársaság kivételével.

A leginkább együtt érző ország címét Ecuador érdemelte ki, a dobogót Szaúd-Arábia és Peru egészítette ki. A top tíz további hét helyezettje: Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Dél-Korea, Egyesült Államok, Tajvan, Costa Rica és Kuvait.

empathy-country-map.jpg

Empátia világtérkép. (Forrás: Michigani Állami Egyetem, MSU)

William Chopik elmondta, nagyon meglepődött, hogy három közel-keleti arab ország is ilyen jól szerepelt, figyelembe véve a térség háborúit és véres konfliktusait. Ennek hátterében az állhat, hogy a kérdőív nem vizsgálta, hogy az empátia honfitárs, vagy más nemzetiségű ember irányában valósul-e meg – tért ki rá a kutatást vezető professzor.

A legkevésbé együtt érző helynek Litvánia bizonyult, sőt, az utolsó tízből hét ország Európa keleti felén található.

Magyarország ellenben üdítő kivételként a középmezőnyben végzett, empátiában felülmúlva Romániát, Bulgáriát, Csehországot, Szlovákiát vagy éppen Lengyelországot.

Mivel a kutatást egy amerikai egyetem készítette, a szakemberek az USA helyzetét részletesebben is vizsgálták. Amerika még elég jó helyen áll, de már nem egyértelműen az a jóságos óriás, aminek hinni szeretné magát – értékelt őszintén William Chopik.

A pszichológus szerint az elmúlt évtizedekben sokat változott az amerikai értékrend; a közösség fokozatosan háttérbe szorul, az egyéni boldogulás pedig egyre fontosabb.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat