2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
Egy olyan aréna épül Diósgyőrben, amiben a miskolciak otthon érzik majd magukat
Kujan István
|
2017. május 05. 12:39
|
frissítve: 2017. május 09. 12:31
A terveknek megfelelően halad a csaknem 15 ezer férőhelyes, multifunkciós, a labdarúgó-mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas DVTK Stadion építése. Kriza Ákos polgármester pénteken bejáráson győződött meg arról, hogy az építkezéssel jól haladnak.

dvtk_stadion_epul_170505_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Folyamatosan dolgoznak a diósgyőri stadionnál: jelenleg a szerkezetépítés zajlik, az előre gyártott vasbetonszerkezeteket állítják össze az azokhoz kapcsolódó monolit szerkezetekkel. A lelátóelemeket is elkezdték már elhelyezni. A szerkezetépítéssel várhatóan jövő februárra végeznek – tájékoztatta a sajtó munkatársait Pintér Lajos, az építkezés felelős műszaki vezetője, főépítésze a pénteki bejárás alkalmával.

advtk_stadion_kriza_akos_sajtaj_170505_ja_8.jpg

Tavaly november 2-án vették át a munkaterületet, az erős tél miatt van egy pici csúszás, de tudják tartani az ütemtervet. Hozzátette, hogy erre szigorúan odafigyelnek, hiszen az ütemterv tartására szerződés kötelezi őket és folyamatosan ellenőrzik is mind az ütemezést, mind a minőséget. Az új diósgyőri aréna a tervek szerint 2018 tavaszára készül el.

– Az építkezési folyamat megkezdése előtt folyamatos egyeztetés folyt, elképzeltünk egy stadiont, de két évvel ezelőtt talán sokan nem is hittek abban, hogy ma itt, az épülő stadion mellett állhatunk – ezt már Kriza Ákos polgármester mondta.

A városvezető leszögezte, sok munka van a hátuk mögött, melyben mindvégig ragaszkodtak az elképzeléseikhez, az igényekhez, többek között a befogadóképesség kapcsán is. Mindehhez szükség volt aztán a megfelelő forrásokhoz, többször emelték is a beruházásra szánt összeget – mint ismert, a létesítmény 10,9 milliárd forintból épül meg.

– Mindannyian tudjuk, látjuk, hogy a diósgyőri szurkolótábor most is elkíséri a csapatot, ha kell, Debrecenben, ha kell, Mezőkövesden buzdítják kedvenceiket. Miért ne a saját arénájuk legyen az, amiben jól érzik magukat, otthon érzi magukat a szurkolók? Éppen ezért mindig bevontuk a szurkolótábort a tervezés folyamatába. Így alakult ki egyebek mellett a stadion külleme vagy befogadóképessége is – mutatott rá Kriza Ákos.

dvtk_stadion_epul_170505_ja_20.jpg

A bejáráson a város polgármestere tájékoztatást adott az MVSC pályáról is. Mint mondta, átgondolták a terveket, és végül arra jutottak, hogy nem egy újabb NB I-es stadiont építenek, aminek rendkívül nagyok a fenntartási költségei, hanem egy alacsonyabb osztályú csapat szintjének megfelelő, körülbelül 2 ezer fő befogadására alkalmas stadiont szeretnének.

– A fennmaradó összegből pedig fel tudjuk újítani az ott lévő épületeket. A fenntarthatóság szempontjából kedvező költségekkel bíró ingatlant szeretnénk, ami az utánpótlás centruma lehet, de több más sportágnak is otthont adhat majd a komplexum – ismertette a polgármester.

Mint ismert, az új aréna egy közel 15 ezer férőhelyes, vandálbiztos, felhajtható ülőhellyel felszerelt, fedett lelátójú, az UEFA IV. előírásoknak megfelelő, nemzetközi találkozók megrendezésére is alkalmas létesítmény lesz.

Nem

Az új stadion messziről egy „Ezüst Kehely” formáját idézi. A hosszan kinyúló tető és a lépcsős lelátó kívülről könnyűfém burkolatot kap, így teszik egyedivé a stadion megjelenését. A lelátó külső világító sávjainak köszönhetően esténként fénnyel rajzolódik ki a stadion struktúrája. A látványt fokozza, hogy a lelátó tetején körbefutó mellvédről nagy teljesítményű lámpákkal lehet a könnyűfém burkolatot megvilágítani, így a tető esténként hatalmas fényvetőként világítja be a környéket – olvasható a beruházás honlapján.

A főépület földszintjén a csapatok öltözői, a bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek kapnak helyet. Az első emeleten mobil falakkal osztható rendezvénytér épül egy pályára nyíló, nagy terasszal. A második emeleten lesz 20 darab, úgynevezett sky-box a hozzájuk tartozó társalgóval. Erre a szintre kerültek még az irodák, a stadionfelügyelet helyiségei és a média stúdiók. A főépület legfelső szintjén, ami lényegét tekintve egy járható tető, helyezhetők el a média közvetítő állások.

A lelátó vasbeton szerkezetből készül, a nézőteret összesen 18 helyen tudják a nézők megközelíteni. A lelátók alatt szurkolói büfék és mosdók kapnak helyet. A város felőli északi, rövid oldal földszintes épületében lesznek a pénztárak, a söröző, az ajándékbolt és a múzeum.

A labdarúgó pálya alulról fűthető, vízelvezetését alácsövezéssel oldják meg, a füvet pedig egyebek között automata locsoló-berendezéssel tartják karban. A pályát műfüves sáv veszi körül, ahol nézőtéri menekülő lépcsők, akadálymentes nézőtéri pódiumok épülnek, itt lesznek a cserepadok, illetve itt közlekedhetnek a karbantartó és a rendezvényeket kiszolgáló járművek.

A stadion küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvényt, családi vagy más eseményt is lehet bennük rendezni. A stadion multifunkcionalitása az alapja annak, hogy az aréna hosszú távon is fenntartható legyen.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat