2018. április 22. Csilla, Noémi
Miskolc
10°C / 21°C
Egyetemi kosár Eb: a kontinens legjobbjait látja vendégül Miskolc
Tóth Milán/minap.hu
|
2017. július 14. 12:27
|
frissítve: 2017. július 16. 18:03
Rajtol a 14. Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnoksága Miskolcon, ez alkalomból pénteken a szervezők – a Miskolci Egyetem és a városi önkormányzat – sajtótájékoztatót tartottak a Generali Arénában. Az egy héten át tartó sportesemény hivatalosan a megnyitóval veszi kezdetét, melynek a Szent István tér ad otthont vasárnap 18 órakor.

egyetemi_europa_kosar_170714ml_8.jpg

Fotók: Mocsári László

Minden készen áll arra, hogy július 16 és 23. között Miskolcon eldőljön, mely egyetemi csapatok a legjobbak Európában. A kontinensviadal különlegessége, hogy nem nemzeti egyetemi válogatottak mérettetik meg magukat, mint az Univerziádén, vagy az egyetemi világbajnokságokon, hanem intézményi csapatok, a saját nemzeti egyetemi bajnokságuk győztesei.

Összesen 16 férfi és 12 női együttes látogat a borsodi megyeszékhelyre, köztük a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) férfi és női nyertese, valamint a Miskolci Egyetem férfi csapata. A torna erősségét jól mutatja, hogy a legtöbb résztvevő intézmény soraiban élvonalbeli játékosok szerepelnek, így a mérkőzésekre kilátogatók ízelítőt kaphatnak a szerb, a német, vagy a francia élvonal színvonalából is.

Az elmúlt évek legkiemelkedőbb miskolci rendezésű sporteseményére közel 500 résztvevőt várnak a szervezők. A mérkőzéseket három helyszínen, a Generali Arénában, a megújult Egyetemi Körcsarnokban és a Jégcsarnokban bonyolítják le.

– Nálunk pattog a labda – fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, a szervezőbizottság elnöke. – Készen állunk arra, hogy Miskolc sikeres tornát rendezzen. Mivel az alsó korhatár tizennyolc év, több felnőtt, kiforrott játékos is pályára lép, így a látványos mérkőzések garantáltak.

Kiss János alpolgármester, a szervezőbizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy Miskolc igazi sportváros, komoly tradíciókkal, nagynevű klubokkal, és nem csak az élsport, hanem a tömeg- és szabadidősport fejlesztését is fontosnak tartja az önkormányzat.

– A tradíció és az identitás mellett a szurkoló is fontos szerepet tölt be a miskolci sportéletben, legyen szó bárminyen sporteseményről, megtöltjük a lelátókat – fogalmazott az alpolgármester. – A sport építi a város imázsát, a közösséget, elősegíti az infrastrukturális és gazdasági fejlődést, támogatja a turizmust, valamint jó hatással van az egészséges életmódra való nevelésre. Ezek a sport küldetései. A figyelem most érthető módon elsősorban a vizes világbajnokságé, de ez is az ország és benne városunk erejét, sportosságát mutatja, hogy a főváros és a vizes világbajnokság mellett Miskolc is világversenynek ad otthont.

egyetemi_europa_kosar_170714ml_16.jpg

A Jégcsarnok is parkettát kap egy hétre

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) anyagilag és szakmailag is támogatja az Eb-t. Bodnár Péter, a szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sportági szövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) által közösen indított, példaértékű egyetemi kosárlabda bajnokságot, melynek révén jelentősen fejlődött a hazai egyetemi kosárlabdasport. Mindezt egy sikeres miskolci Európa-bajnokság tovább tudja erősíteni, amelynek lebonyolításhoz az MKOSZ is jelentős mértékben hozzájárult. A főtitkár hozzátette, reméli, pár éven belül Miskolcnak is lesz élvonalbeli férfi kosárcsapata az NB I-ben.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke szerint „Miskolc nagyszerű, gyönyörű hely, a feltételek kiválóak ahhoz, hogy sikeres otthona legyen a tornának”. Az eseményen Peter George, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) technikai delegáltjaként volt jelen. A szakember nem először jár már Miskolcon, korábban utánpótlás-tornákon segédkezett. Biztosra véli, hogy sikeres Eb-t fog látni, és már csak azért is gondolja így, mert a szervezési jogot sem könnyű megkapni, a kiválasztási folyamatot az EUSA komolyan veszi.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat