2018. június 19. Gyárfás
Miskolc
14°C / 27°C
Egyre népszerűbb az egészségturizmus
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. június 13. 16:11
|
frissítve: 2017. június 14. 16:23
Az egészségtudatosság hatása a turizmusra címmel rendeztek országos konferenciát a Miskolci Egyetemen. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap az egészség megőrzése. Pihenésre is egyre többen választanak olyan helyet, ahol ez fontos szempont. Miskolcon például a Barlangfürdő népszerű célpont.

Az országban három egyetemen működik egészségturizmus-szervező szak, ebből az egyik a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán. A képzés jelentőségéről és jövőbeni lehetőségeiről is szó esett azon a konferencián, aminek a Miskolci Egyetem adott otthont.

egeszseg_turizmus_170609ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

Kiss-Tóth Emőke dékán rámutatott, az egészségturizmus Magyarországon alapvetően a gyógy- és a termálvíz-kincsre épül, és a manapság gyakori betegségek megelőzésére alkalmas gyógyvizek felhasználását jelenti.

– E mellett az egészségturizmus másik ága is nagyon népszerű és elismert: ez pedig az orvosi szolgáltatásokon nyugvó egészségturizmus – tette hozzá.

egeszseg_turizmus_170609ml_11.jpg

Vagyis a betegség megelőzése, az egészségfejlesztés, az egészségtudatosság kialakítása a cél. A konferencián elhangzott, hogy a kereslet és a kínálat egyre közeledik egymáshoz. Sokan már most egészségtudatosan választanak úti célt. Miskolcon kedvelt célpont a Barlangfürdő.

– Azt látjuk, hogy már egész Magyarországon nagyon szépen fejlődik a turizmus, mind a külföldi, mind a belföldi vendégek száma szépen emelkedik, azonban Miskolc az országos átlag fölött jár – húzta alá Kiss János alpolgármester. – A Miskolcon eltöltött vendégéjszakák, a Miskolcra érkező turisták száma az országos átlagnál nagyobb mértékben növekszik. Ez is egy jó visszajelzés véleményem szerint a miskolci turisztikai iparnak.

egeszseg_turizmus_170609ml_13.jpg

Miskolc az elmúlt hét évben tíz milliárd forintot ruházott be emblematikus turisztikai célpontokba, például Miskolctapolcán, Lillafüreden és a Diósgyőri várban, illetve a környékén. A fejlődés pedig folytatódik. Az alpolgármester elmondta, hogy a közeljövőben újabb, körülbelül tíz milliárd forintnyi beruházás várható. A fejlesztések pedig növelik a turisták számát. Ennek fontosságáról beszélt prezentációjában a Magyar Turisztikai Ügynökség Egészségturizmusért Felelős Igazgatóságának vezetője.

egeszseg_turizmus_170609ml_2.jpg

– Magyarországon a turizmus a nemzetgazdaságban kiemelt szereppel bír – szögezte le Juhász Szabolcs. – A GDP 10 százalékát biztosítja, és a hazai vendégek, a hazai fogyasztók „helyben tartják” a jövedelmeket. Külföldről pedig jelentős devizabevétel származik, és egy nagyon komoly foglalkoztatása a hazai turizmusnak.

Háromszázötvenezer embernek biztosít munkát az ágazat, de közvetetten még többen érintettek. Juhász Szabolcs problémaként kiemelte viszont, hogy bizonyos szezonokban a kapacitás és a teljesítőképesség felső határát súrolta a hazai vendégforgalom. Ezek javítási lehetőségeiről is szó esett a konferencián.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat