2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Emlékszobát neveztek el Kelemen Didákról a Földes Gimnáziumban
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2017. április 29. 12:13
|
frissítve: 2017. május 02. 12:08
Kelemen Didák emléknapján, pénteken emlékszobát neveztek el a városépítő, rendházalapító, egyházi szónok és kultúraszervező szerzetesről a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.

A szerzetes halálának évfordulójára szervezett emléknapon Kalna Zsolt köszöntötte az érdeklődőket. A minorita tartományfőnök, plébános úgy fogalmazott, a most megáldott terem volt az iskola kápolnája, imaterme korábban.

kelemen_didak_170428_ja_3.jpg

– Az áldással valamennyire visszakapja ezt a funkcióját a terem. Didák atya szellemisége itt van a falak között, egyre szorosabb a kapcsolatunk a gimnáziummal – húzta alá.

kelemen_didak_170428_ja_8.jpg

Veres Pál igazgató annak a véleményének adott hangot, hogy ünnep is az emléknap azáltal, hogy az iskola termei közül elsőként neveznek el egyet valakiről – nem is akárkiről, hiszen Kelemen Didák volt az intézménynek, pontosabban annak egyik jogelődjének alapítója.

kelemen_didak_170428_ja_18.jpg

– Hitvallásom, hogy egy iskola nem pusztán a falak, az itt lévő tanárok, diákok, sokkal inkább az az évtizedes, évszázados hagyomány, ami az egymást követő évfolyamok, tanári generációk életén keresztül beleivódik a „falakba”. Egy intézmény lelkülete, értékítélete, amiket képvisel a tanítás-nevelés folyamatában, az nem egy pillanat alatt alakul ki, hanem hosszú évtizedek során – fogalmazott a gimnáziumi igazgató.

kelemen_didak_170428_ja_24.jpg

Miután az emlékszobát megáldották, az esemény résztvevői – köztük alapítványok, civil szervezetek, egyházak és iskolák képviselői – megkoszorúzták Kelemen Didák emléktábláját, majd a Kelemen Didák díj átadása következett.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat