2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
„Évről-évre tisztább a Szinva vize” – És egyre gazdagabb élővilág jellemzi
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 22. 15:26
|
frissítve: 2017. augusztus 26. 12:06
Egyre gazdagabb a Szinva élővilága. Folyamatosan tisztul a patak vize, aminek köszönhetően egyre több madárfaj bukkan fel Miskolc szívében.

madarak_a_szinvan_170112_ja_14.jpg

Korábban már hírt adtunk a Szinva mentén felbukkanó kócsagról

– Február-március környékén az Arany Corvin közelében nagy kócsagot fedeztek fel – mondta Lehóczky Krisztián a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Egyre többször bukkannak fel fekete gólyák, fehér gólyák, hegyi billegetők, de az úgynevezett városi madarak is előszeretettel időznek a Szinva mentén. A cinege, az énekes rigó, és a feketerigó is előszeretettel használja ivásra és fürdésre az egyre tisztább patakot – tette hozzá.

Nem csak a madarak élővilága gazdagodott az elmúlt évekhez képest, hanem egyre nagyobb számban figyelhetők meg a vízben és a vízparton hüllők, különböző halak, békák, gőtefajok, valamint rákok is.

szinva_170822ml_6.jpg

Fotó: Mocsári László

– Azt szoktuk mondani, hogy ha egy vízben van rák, akkor az tiszta – hangsúlyozta ki Lehóczky Krisztián.

A Szinva mentén fellelhető madárfajok bővüléséhez nagyban hozzájárul – a víz tisztaságán kívül –, hogy a vízben felbukkanó kisebb félszigeteket nem kaszálják, így sokkal természetesebb marad a környezet. Hiszen ezeken a területeken könnyedén megtelepedhetnek kisebb fák, amelyek közelében szívesen időznek a madarak. 

szinva_170822ml_4.jpg

– Télen nagyobb vízi madarak is felbukkanhatnak a városban – tette hozzá Lehóczky Krisztián – mint például a szürke gém, a mandarinréce vagy a tőkés réce.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat