2017. augusztus 18. Ilona
Miskolc
16°C / 31°C
Neonáci fegyveres támadt az FSZB habarovszki irodájára
MTI
|
2017. április 21. 12:41
|
frissítve: 2017. április 23. 17:58
Egy neonáci fegyveres tüzet nyitott pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) habarovszki parancsnokságának várószobájában, a támadót lelőtték.

A távol-keleti városban történt támadásban életét vesztette az FSZB terrorelhárító részlegének egyik alkalmazottja és a váróban tartózkodó egyik ügyfél, egy másik pedig megsebesült. A szolgálat sajtóirodája által Anton Konyev 18 éves helyi lakosként azonosított fegyveres a bejárattól, a biztonsági ellenőrzés előtti sávból tüzelt egy Kalasnyikov gépkarabélyból.

A támadást a Meduza ellenzéki hírportál szerint a magát Orosz Felkelő Hadseregnek (RPA) nevező csoport vállalta magára. A Meduza szerkesztőségébe eljuttatott üzenet szerint az RPA "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) elnyomó rendszere és megtorló szervezetei ellen" harcol.

Az FSZB az értesülést nem kommentálta. A támadás konkrét okát hivatalos forrásból egyelőre nem közölték, az ügyben vizsgálat indult a távol-keleti orosz városban.

Az RPA megalakulását egy 2014. december 29-i sajtótájékoztatón jelentették be Kijevben. A csoport politikai emigránsok szervezeteként tüntette fel magát, tagjai állításuk szerint az ukrán oldalon vettek rész a Donyec-medencei harcokban.

Kiáltványában az RPA közölte, hogy célja "Putyin rendszerének és a neoszovjet nomenklatúrának" a megdöntése, az ukrajnai háború lezárása és "az orosz nép nemzeti szuverenitásának megszilárdítása". A szervezet soraiba hívta a diaszpórában élő oroszokat "az orosz nemzet, az orosz állam létrehozása" érdekében.

Az FSZB közölte: tudomása van róla, hogy Konyev tagja volt egy neonáci csoportnak. A sajtóban a Stolz elnevezésű szervezetet nevezték meg e csoportként.

Az RBK gazdasági lap online kiadásának egy korábbi jelentése szerint a nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Konyevvel nem végeztek, hanem öngyilkosságot követett el. A Lenta.ru hírportál úgy tudja, hogy a támadó, akinél a fegyveres testületeknél rendszeresített két Jarigin-pisztoly is volt, újratöltés közben megsebesítette önmagát.

A Konyevnél lévő fegyverek sajtóértesülések szerint a helyi Hammer lövészklubból származnak, amelyet a támadás előtt fosztottak ki. A rablás során az egyesület instruktorát megölték és 40 lőfegyvert tulajdonítottak el. Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy a támadásban több mint tízen vettek részt. A rajtaütés miatt őrizetbe vettek egy 29 éves, büntetett előéletű férfit, akitől fegyvereket foglaltak le.

Az RBK Konyevnek a VKontaktye közösségi portálon lőfegyverrel és gyújtófolyadékos palackokkal gyakorlatozó fiatalokról készült videókat talált. Az egyik felvételen az "Allahu akbar!" kiáltás hallható. A Life hírportál úgy értesült, hogy Konyev két éve áttért az iszlám hitre, ami ellentmondani látszik a támadó neonáci kötődéséről szóló jelentéseknek. Az orosz távol-keleti AmurMedia hírügynökség úgy tudja, hogy Konyev "Allahu akbar!" üvöltéssel nyitott tüzet a habarovszki FSZB-képviseletre.

Nem

Videótár

Szerkezetkész a stadion
03:38
Lovas turizmus fejlesztése
02:32
Új autóra lenne szüksége a Spidernek
02:03
Aszfaltozzák a Kuruc utcát
01:45
Arculati kézikönyv készül Miskolcon
01:02
A sörgyári capriccio sztárjai érkeznek Miskolcra
02:45
Már készül a Balatoni Habos Mogyorós
01:41
Augusztus 20 tűzijáték
02:15
Miskolc a TE helyed!
01:32

Most

Jelenleg nincs adás!