2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Félmillió forintot nyert a legkreatívabb pénzügyes
minap.hu
|
2017. május 03. 12:07
|
frissítve: 2017. május 04. 16:32
Eredményesen zárult a „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!”címmel meghirdetett hallgatói pályázat, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ez év januárjában írt ki négy vezető közgazdasági felsőoktatási intézménnyel – köztük a Miskolci Egyetemmel – közösen a magyar fogyasztók pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében.

Az MNB kiemelt céljának tekinti a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítését, ezáltal a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztését. A pályázat keretében a kiírók arra kérték fel az érintett egyetemek hallgatóit, hogy az előzetesen megadott témakörökhöz kapcsolódóan olyan átgondolt, piackutatáson alapuló, kreatív koncepciót dolgozzanak ki, amelynek felhasználásával széleskörűen, költséghatékonyan érhetők el a pénzügyi fogyasztók.

A jelentkezők négy témakörből választhattak: felelős hitelfelvétel; tudatos bankváltás/bankszámlaválasztás; értékpapírszámla-lekérdező alkalmazás (ÉSZLA) népszerűsítése; illetve befektetési alapok – ingatlanalap. A pályázatok kapcsán fontos szempont volt többek közt, hogy megvalósításával a fogyasztók széles köre váljon elérhetővé, hogy a kidolgozott javaslat újszerű, érdekfeszítő legyen, és valós piackutatási adatokon alapuljon.

penzugyek_felsofokon_elso_helyezett.jpg

A verseny nyertese bemutatja pályázatát

Számos egyedi és új szemléletű pályázati anyag érkezett a négy intézményből az MNB ötletpályázatára. A legtöbb pályázó a felelős hitelfelvétel és a tudatos bankszámla-választás témájában készített javaslatot, de az MNB értékpapírszámla-lekérdező alkalmazásával és a befektetési alapokkal kapcsolatosan is több ötletes elképzelés érkezett. Sokan a modern telekommunikációs eszközökre kidolgozott online megoldásokat (pl. mobilalkalmazásra fejlesztett befektetési- és hitelkockázati kalkulátor, virtuális középiskolai vetélkedő) részesítették előnyben, míg mások rendkívül kidolgozott kommunikációs tervekkel látták megvalósíthatónak a pénzügyi tudatosság erősítését. Volt olyan pályázat, amely egy interaktív társasjátékot modellező pénzügyi fesztivál terveit mutatta be, de olyan is, amely egy televíziós hírműsor mintájára megalkotott kommunikációs kampányt állított a középpontba. Figyelemre méltó pályaművek készültek oktatásra és tanfolyamokra fókuszálva, de speciális célcsoportokat megszólító (pl. közfoglalkoztatottaknak szóló országos oktatási kampány) és egyedi kivitelezésű javaslatok (pl. magyar „rap” zenészek által előadandó pénzügyi témájú dalok) is érkeztek.

penzugyek_felsofokon_masodik_helyezett.jpg

A második helyezettek

A Miskolci Egyetemről 11 pályázat érkezett be az MNB-hez, ebből a legjobb 5 került be a döntőbe, ahol a pályázók lehetőséget kaptak arra, hogy egy háromtagú szakmai zsűri előtt prezentáció keretében is bemutassák ötleteiket.

A miskolci egyetemi döntő végeredménye:

1. helyezett: Kiss Barbara, pályázatának címe: A tudatos bankszámlaválasztás ösztönzése az online világ adta lehetőségek kihasználásával
2. helyezett: Császár Kristóf és Szabó Tamara párosa, pályázatuk címe: Lásd tisztán a holnapot! – Kiút az adósságcsapdából
3. helyezett: Horváth Dóra Diána, Nagy László Zoltán és Varga Krisztina alkotta trió, pályázatuk címe: Hitel Híradó
4. helyezett: Fazekas Gabriella, pályázatának címe: ÉSZLA app – pénzügyek biztonságban, játszva
5. helyezett: Mátyás Krisztián, pályázatának címe: Egyszerűen a pénzügyekről a közfoglalkoztatásban állóknak

penzugyek_felsofokon_harmadik_helyezett.jpg

A bronzérmes trió egyik tagja mutatja be pályázatukat

A legjobbak pénznyereményben is részesültek, az 1. helyezett 500 ezer forintot, a 2. helyezettek összesen 300 ezer forintot, a 3. helyezettek összesen 200 ezer forintot kaptak pályamunkájukért. Valamennyi döntős pályázó a Gazdaságtudományi Kar hallgatója.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat