2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
Fokozódik a meleg, az allergiások is vigyázzanak
Humanmeteo
|
2017. július 17. 13:07
|
frissítve: 2017. július 17. 17:27
Kedden tovább fokozódik a meleg, romlik az élettani helyzet. Az arra hajalmosaknál gyakoribbá válik a vérnyomás-ingadozás, de fáradékonyságot, migrént is egyre többen tapasztalhatnak.

Kedden sem a frontok, hanem továbbra is az erősödő melegedés okozhatja a legtöbb panaszt. A délelőtti, kora délutáni órákban az arra hajlamosaknál gyakorivá válik a vérnyomás-ingadozás, egyeseknél keringési panaszok is felléphetnek. Fontos, hogy az érintettek lehetőleg kerüljék a megterhelő fizikai tevékenységeket, emellett szívre gyakorolt kedvező hatása miatt a galagonyatea rendszeres fogyasztása is ajánlott. Napközben az ízületi bántalmakkal élőknél a gyulladásos panaszok is felerősödhetnek. Számukra szintén sok pihenés javasolt, ezen kívül az érintett területeken alkalmazott mézes káposztapakolás is enyhítheti a sajgó fájdalmat.

A meleg időben fokozódik a migrénhajlam, illetve egyre többen küzdhetnek bágyadtsággal, fáradékonysággal is. A fáradtság és tompaság elűzésére érdemes napközben néhány csésze jázminos zöld teát meginni, amely élénkítő hatása mellett a fejfájást is hatékonyan képes csillapítani.

Alapvetően kedvező lesz a helyzet a szabadtéri programok számára, ugyanakkor ajánlott figyelembe venni, hogy a napos délnyugati és északi tájakon a déli órákban az UV-sugárzás akár az extrém erős fokozatot is elérheti. Ezért 10 és 15 óra között igyekezzünk kerülni a tűző napsütést, viseljünk világos színű kalapot, sapkát, szemünk védelme érdekében UV-szűrős napszemüveget. A naptejről sem ajánlott megfeledkezni: az érzékenyebbek bőrűeknek és a gyerekeknek legalább 40-es, de másoknak is legalább 30-as faktorszámú fényvédő krém használata javasolt.

Az allergiások körében továbbra is a csalán- és pázsitfűfélék okozzák a legtöbb panaszt, de helyenként az útifű és a kenderfélék is kiválthatnak enyhe tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést az arra fokozottan érzékenyeknél. Az érintettek lehetőleg mellőzzék a tejtermékek fogyasztását, illetve célszerű gyakrabban hajat mosniuk.

A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek az utakon, de a nagy melegben sokaknál szokatlan bágyadtság, koncentrálási problémák jelentkezhetnek. Vezetés közben tapasztalt álmosság húzzuk le kissé az ablakot, esetleg húzódjunk félre egy kis időre, hogy felfrissíthessük magunkat néhány korty vízzel. Az északi illetve délnyugati tájakon gyakran, máshol időnként a napsütés is zavaró lehet, ezért nem érdemes otthon hagyni a napszemüveget indulás előtt - hívja fel a figyelmet a Meteoklinika.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat