2017. november 25. Katalin
Miskolc
3°C / 7°C
A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet
Folytatódik a történelmi Avas rekonstrukciója
Parai Roland
|
2015. február 23. 15:18
|
frissítve: 2015. február 25. 15:45
Vonzóvá kell tenni az egykori avasi pincék környékét, hogy az inkább romantikus, mintsem félelmetes miskolci ékesség legyen.

Folytatodik az Avas rekonstrukciója, videó: Parai Roland

A múlt héten elkezdődött tereprendezési munkák során harmincnégy fának a kivágására kerül sor és negyvenegy fát gallyaznak le a szakemberek.

A városvezetés régi álma, hogy visszakapcsolja Miskolc turisztikai vérkeringésébe a történelmi Avast. Ehhez azonban sok milliárd forintra lenne szükség, és a városnak talán soha nem lesz egy összegben annyi pénze, hogy néhány év alatt, egy egységes történelmi Avast kialakítson. A rekonstrukció azonban nem várhat tovább, ezért ha kisebb lépésekben is, de meg kell kezdeni a munkákat, hogy ez a városrész is szebb, átlátható és átjárható legyen.

Miskolcnak van olyan költségvetése, ami lehetővé teszi azt, hogy szakaszosan megoldódjon a csapadékvíz elvezetése, a zöldnövényzet ritkítása, valamint rendeződjenek a tulajdonjogi- és közegészségügyi problémák is.

Most a legfontosabb az, hogy amit télen látunk az Avasból, az nyáron is látható legyen. A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet, ahol egy hatalmas elburjánzott erdő alakult ki az elmúlt évtizedek alatt, ezért nem látszanak a város olyan emblematikus épületei, mint az Avas kilátó vagy a történelmi Avasi templom.

„Meg kell nyitni ezt az erdőt, és első körben a turisztikai útvonalak mentén kell elérni azt, hogy az itt élők és azok, akik ide jönnek, akarjanak felmenni az Avasra” - fogalmazott Soós Attila Fidesz frakcióvezető.

"Aki nézi, a több évtizedes fényképeket, az láthatja, hogy az Avas nem így nézett ki annak idején" – tette hozzá

Nem akarunk tarvágást

A feladat összetett, ezért a városvezetés nem csak civil szervezetekkel, de az illetékes társterületekkel is egyeztetést folytat, valamint tájépítészt is bevonnak a tervezésbe azért, hogy a zöld területek szempontjából és a „green city” elveknek megfelelően alakuljon át ez a terület.

fakivagas_150223_fkcs_34.jpg

"Nem szándékunk a teljes körű kivágás, de szándékunk a gyérítés. Ha valóban panoráma útvonalat akarunk biztosítani a turisták számára, akkor azt legalább foltokban meg is kell tudni valósítani, hogy legyenek olyan pontjai az Avasnak, ahonnan a város jól látható - zárta gondolatait Soós Attila.

Nem

 

Nem

Videótár

Óvodafejlesztés, akadálymentesítés a Petneházy városrészben
01:16
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
Fűts okosan
02:21
Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
Tram konferencia
02:06
Szimbózis, Vöröskereszt az adventi időszakban
01:56
Felújították a Tündérkert Óvodát
01:48
Koraszülöttek Világnapja
01:59

Most

Jelenleg nincs adás!