2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
Gyarapodás és biztonság – együtt köszöntötték az új évet Miskolc és a megye vezetői
Kujan István
|
2017. január 09. 20:58
|
frissítve: 2017. január 11. 16:24
Egyaránt pozitívan értékelték a mögöttünk hagyott évet Miskolc és a megye vezetői, akik bizakodással tekintenek az előttünk álló esztendőre. Gyarapodást és biztonságot ígért a miskolciaknak Kriza Ákos polgármester a megyei kormányhivatal és a megyei kereskedelmi és iparkamara újévköszöntő rendezvényén hétfőn.

Újévköszöntő rendezvényre invitálta a két megyei intézmény a megye vállalkozóit, hivatalok vezetőit. 

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott köszöntőjében beszélt a hivatalt érintő szervezeti változásokról, aláhúzva, hogy a feladatok jelentős része átkerült a járási hivatalokba, kiemelten is a miskolciba. A célkitűzésük ezzel megvalósul, hiszen közelebb kerül az emberekhez az ügyintézés.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_10.jpg

A megyei kormánymegbízott méltatta a megye javuló foglalkoztatási mutatóit, majd az előttünk álló fejlesztésekre rátérve rámutatott: hazánk legnagyobb értékű, közösségi TOP-beruházása a mintegy 150 milliárd forintos M30-as autópálya-fejlesztés lesz. Nem feledkezhetünk meg arról sem – folytatta Demeter Ervin –, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) a megye részesedett a legnagyobb összeggel: Miskolccal együtt 120 milliárdos nagyságrendű forrás jut a fejlesztésekre.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_26.jpg

– Mindezek jól mutatják, hogy óriási lehetőségek előtt állunk, amik mindannyiunk javát fogják szolgálni – mondta a megyei kormánymegbízott.

„A megye jó gazdasági évet zárt, gyakorlatilag minden mutatóban erősödött” – hangsúlyozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Bihall Tamás hozzátette, az egy főre jutó ipari termelés tekintetében például az első három megye között van Borsod-Abaúj-Zemplén.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_22.jpg

– 2017-ben is folytatódni fog a megye gazdaságának növekedése – tekintett előre az iparkamara elnöke, aki az év legnagyobb kihívásának a szakemberhiány megfelelő kezelését jelölte meg.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_7.jpg

Erre a kamarának is van „válasza”: nem támogatják például külföldi munkavállalók Magyarországra, a megyébe történő behozatalát, sokkal inkább a helyi humánerőforrásra kell támaszkodni. Ugyanakkor a duális képzés bár hosszabb távon érvényesül, de stabilitást és biztos szakember-utánpótlást ad a gazdasági szereplők számára. A felnőttképzés megújítása az idei év egyik fontos feladata lesz, és elengedhetetlen a közmunkaprogramok áttekintése is – mutatott rá a BOKIK elnöke.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_6.jpg

– 2016 korszakváltó év volt Miskolc számára – emelte ki köszöntőjében Kriza Ákos polgármester. – A harmadik gyarapodó év volt az elmúlt 25-ből, aminek köszönhetően a város végképp maga mögött hagyta a leszakadó településeket, és most már a legfejlettebb megyei jogú városok közé tartozik Miskolc.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_29.jpg

Olyan mutatókkal igazolta ezt a tényt a városvezető, mint például a munkanélküliek számának változása. Ismertette, míg 2010-ben több mint 12 ezer ember keresett munkát Miskolcon, addig a tavaly decemberi adatok szerint jóval 6 ezer alatt volt már a számuk.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_19.jpg

Míg eddig a munkahelyek számának növelését jelölték meg a miskolciak, mint amiben még lehetne fejlődni, addig most már a magasabb bérek kerültek az első helyre.

– Miskolc gazdasága jobban pörög, adóbevételeink jelentősen, több mint 1 milliárd forinttal növekedtek 2016-ban. Ez megfelelő fedezetet teremt a béremelésre – húzta alá Kriza Ákos. – Körülbelül 6200-an dolgoznak a város alkalmazásában, közel 1 milliárd forintot fogunk fordítani a jövedelmük emelésére.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_42.jpg

A városvezető szólt a folytatódó fejlesztésekről is, így megemlítette a Diósgyőri stadion rekonstrukcióját, a Selyemréti Strandfürdő fejlesztését, a Miskolctapolcai Strandfürdő második ütemének építését, a Diósgyőri vár bővítését, a főtér és a teljes várost lefedő kamerarendszer kialakítását.

kormanyhivatal_170109ml.jpg_30.jpg

– Gyarapodást és biztonságot ígérek minden miskolcinak! – zárta szavait Kriza Ákos polgármester.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat