2018. április 22. Csilla, Noémi
Miskolc
10°C / 21°C
„A GYEK egészének elismerése a nekem adott díj”
Répássy Olívia
|
2017. május 10. 14:11
|
frissítve: 2017. május 11. 16:03
Barkai László kapta az idei év Kulin László emlékérmet, amit Nyíregyházán vett át pénteken. Szerinte a díj a szakma elismerése annak a jó gárdának, aminek tagjai a GYEK-ben dolgoznak.

gyek_kuin_dij_170510ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

– Balla György professzor, akadémikus adta át nekem az emlékérmet, de szerintem ez az elismerés a GYEK egészének szól, hiszen itt egy nagyon jó gárda működik együtt nap mint nap – mondta el a Miskolci Naplónak adott interjújában Barkai László, a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ igazgatója, utalva ezzel a munkatársak közötti kiváló kollegiális viszonyra.

Az ünnepségen a debreceni Gyermekklinika igazgatója elmondta, hogy többek között azért döntöttek Barkai professzor mellett, mert teljesítménye kiemelkedő szakterületén, a gyermek cukorbetegség és a légúti betegségek ellátásában. Valamint azért, mert hosszú éveken keresztül ő volt a térség gyerekgyógyász szakfőorvosa.

gyek_kuin_dij_170510ml_4.jpg

– A professzor kiemelte, hogy évek alatt ragaszkodtunk céljaink eléréséhez, így lehetséges ma már például az, hogy a koraszülötteket saját osztályukra házon belül szállítsuk a szülészetről. Ez kevésbé viseli meg a csecsemőt, mint korábban az, hogy a hidegben vittük át őket. De van még tennivaló, mert a születés előtti genetikai vizsgálatokat Miskolcon ma még nem tudjuk elvégezni. Ezekért Debrecenbe vagy Budapestre kell mennie a kismamának, aki különböző okok miatt nem biztos, hogy be tudja vállalni ezt az utat. Célunk tehát egy ilyen laboratórium létrehozása a vele járó technológiával – hangsúlyozta Barkai László.

gyek_kuin_dij_170510ml_5.jpg

A Kulin Lászlóról elnevezett díjat a Debreceni Egyetem alapította 1992-ben. Kulin László kutatásai és megfigyelései alapján a debreceni klinikán egy olyan korszerű klimatizációs rendszert hoztak létre, ami csökkentette a csecsemőkori sorvadásban szenvedők elhalálozásának számát. Az emlékérem névadójához hasonló munkásságú vezetők kaphatják meg évről évre a díjat. Így esett a választás 2017-ben Barkai Lászlóra, aki szerint ez egy komoly elismerés.

– Munkánkat elismerik a betegek, ezt érezzük mindennap. Elismerte a város is, mikor 2015-ben Nívódíjat adott a Velkey László Gyermekegészségügyi Központnak. Most egy nagyon fontos szakmai díjat kaptunk meg. Nekünk pedig sokat számít, hogy a szakma hogyan ítéli meg az általunk nyújtott betegellátást. Ezzel a díjjal nagyra értékelésüknek adtak hangot – fejezte be gondolatait Barkai László professzor, aki az emlékérmet pénteken vette át a Magyar Gyermekorvosok Társaságának Északkelet-Magyarországi Tudományos Ülésén, Nyíregyházán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat