2018. január 16. Gusztáv
Miskolc
-6°C / -2°C
Jogerős ítélet született a Deteken történt állatkínzás ügyében
minap.hu
|
2017. június 19. 12:24
|
frissítve: 2017. június 21. 12:30
Az Encsi Járásbíróság ítéletet hozott a „deteki állatkínzásos” ügyben. A bíróság a fiatalkorú elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében és 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett –, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 5 hónap – végrehajtásában szintén 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A bíróság ítéletében – a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett – rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen:

  • az állatok védelme, gondozása;
  • az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása;
  • Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.

A két fiatal még 2015 nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, kb. 5 kg tömegű, keverék kiskutyát, aki élt, de vélhetően sérülés vagy betegség miatt önállóan mozogni nem tudott. Ekkor közösen elhatározták, hogy elpusztítják a kutyát és ezért magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt.

Az elsőrendű. vádlott talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek. A kutya az ütések következtében különös szenvedést átélve elpusztult.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként a vádlottak ténybeli beismerő vallomását, az időmúlást és a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokat.

Az ítélet jogerőre emelkedett.

Nem

Videótár

Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
Alacsony munkanélküliség
04:31
ProgramPont 2018.01.15.
03:05
Traffipax változás
00:43
Fogynak az eladó villamosok
02:51
Jól teljesített a turizmus 2017-ben
03:13
DVTK, új igazolások
01:45
Megszentelték a Szinvát
02:49
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36

Most

Jelenleg nincs adás!