2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Kilencvenegyszeres válogatott játékos érkezett a Jegesmacikhoz
dvtk.eu
|
2017. április 19. 12:40
|
frissítve: 2017. április 20. 15:47
A DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatában folytatja pályafutását az egyik legmagasabban jegyzett magyar jégkorongozó, Vas János, akit szerda délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatott be Egri István, a klub elnöke. Szerda délelőtt az is eldőlt, kik kerültek be a Kijevben szombaton kezdődő divízió 1/A-világbajnokságon szereplő válogatott keretébe.

dvtk_jegesmedvek_sajtaj_pr1.jpg

fotó: Parai Roland

– Egy olyan játékos leigazolását jelenthetem be, aki számomra az egyik legjobb és az egyik legszimpatikusabb játékos is egyben – mondta el Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke. – Hatéves kora óta ismerem és sok utánpótlás világbajnokságon is együtt dolgozhattunk. Hokis családból származik, hiszen az egyik testvére, Márton kint játszik Németországban, a másik fivére, Mátyás pedig játékvezetőként tevékenykedik. Visszatérve Jankóhoz, nagyon örülök annak, hogy hozzánk hozta a sors és ereje teljében a Diósgyőrt fogja erősíteni. Ha valaki egy éve megkérdezte volna, nem gondoltam volna ezt, de hála Istennek itt van. A három MOL Liga győzelem után a következő évnek is ugyanolyan elánnal indulunk neki, jelzi ezt Jankó ideszerződése is. Szeretnénk, ha az a nagyon erős magyar mag, amely eddig is hátán vitte a csapatot, továbbra is megmaradna, és még tovább erősödne. Ezen dolgozunk a továbbiakban is. Az, hogy Jankó igazi vezérként szerepelhet majd a következő két évben ebben a magyar magban, ez egy külön öröm számomra. Rendkívül fontos megoldandó feladataink vannak a következő szezonban is.

dvtk_jegesmedvek_sajtaj_pr3.jpg

– Én is nagyon örülök, hogy itt lehetek és köszönöm Egri Istvánnak a szép szavakat – tette hozzá Vas János. – Nagyon egyszerű volt megegyeznünk a következő két évről. Követem a magyar bajnokságot és látom, hogy a DVTK évről évre fejlődik. Ez nekem is egy új kihívás. Szeretnék segíteni abban, hogy a csapat tovább lépjen a Kontinentális Kupában, hogy újra megnyerjük a MOL Ligát és szeretném segíteni a fiatalokat is. Már nagyon kicsi a különbség az EBEL és a MOL Liga között. A MOL Liga top csapatai ma már felveszik a versenyt az EBEL csapatokkal. Magyarországon most arra van szükség, hogy egy nagyon erős magyar bázisú liga legyen, én ebben is szeretnék segíteni, mert ez a jövő.

Vas János Dunaújvárosban kezdett jégkorongozni, majd 18 éves kora előtt Svédországba költözött, hogy tehetséges fiatalként tovább fejlődjön. A legmagasabb szintű svéd juniorligákban is kiemelkedően teljesített, amelynek köszönhetően 2002-ben harmadik (és mindmáig utolsó) magyarként az NHL-ben szereplő Dallas Stars draftolta a második kör második választásával, tehát igen előkelő helyen.

dvtk_jegesmedvek_sajtaj_pr2.jpg

Egészen 2005-ig Svédországban folytatta pályafutását, majd a Dallas Észak-Amerikába rendelte, és farmcsapatában, az AHL-ben szereplő Iowa Starsban játszott három éven keresztül. 2008-ban tagja volt a Sapporo-ban aranyérmet nyerő magyar válogatottnak, majd egy évvel később az A csoportos világbajnokságra hetven év után visszatérő csapatnak is. 2009-től ismét európai elitbajnokságokban játszott. Svédországban, Csehországban, Franciaországban és az EBEL-ben is kiváló teljesítményt nyújtott. A tavalyi oroszországi A-csoportos világbajnokságon két góllal járult hozzá Fehéroroszág legyőzéséhez, történelmi sikerre vezetve a magyar válogatottat.

Tavaly költözött haza Magyarországra, és a Fehérvár AV 19 csapatánál töltött szezont követően két évre kötelezte el magát a DVTK Jegesmedvék csapatánál.

dvtk_jegesmedvek_sajtaj_pr4.jpg

Vas János idáig 91-szer szerepelt a nemzeti csapatban, 20 gólt és 26 gólpasszt jegyzett. Ezek a számok tovább nőhetnek, mert tagja lesz a kijevi Divízió 1/A vb-re utazó keretnek is. Szerda délelőtt ugyanis keretet hirdetett Rich Chernomaz szövetségi kapitány. A most igazolt Vas mellett több diósgyőri is helyet kapott a keretben.

A keret:
Kapusok (2): Bálizs Bence (MAC Budapest), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Bekkek (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kalvin Sagert, Szirányi Bence (mindkettő Fehérvár), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Varga Arnold (Debreceni HK), Kevin Wehrs (Villach, osztrák)
Csatárok (13): Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, német), Benk András, Csányi Karol (mindkettő Újpest), Keegan Dansereau (DAB), Erdély Csanád, Kóger Dániel, Andrew Sarauer, Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Magosi Bálint és Vas János (mindketten a DVTK Jegesmedvéktől), Nagy Krisztián, Terbócs István (MAC)
Kapus-vésztartalék: Arany Gergely (MAC)

 

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat