2018. január 17. Antal, Antónia
Miskolc
-2°C / 2°C
Könyvek és képek a magyar kultúra napja alkalmából
minap.hu
|
2018. január 12. 13:23
|
frissítve: 2018. január 14. 16:50
Díjat nyert, 1956-os témájú, illetve írói életrajzi könyv bemutatója, kiállítás képes üzenetekből, költői irodalmi műsor, ismeretterjesztő foglalkozás Kölcseyről és a környezeti kultúráról – mindezt a miskolci könyvtárak kínálják a magyar kultúra napja alkalmából.

Ebben az évben is sokfelől közelítik meg a magyar kultúra napját a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai. Hiszen nemcsak írott kultúránknak, hanem évezredes hagyományainknak, múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek is nagyobb figyelmet szentelnek ilyenkor.

Már a magyar kultúra napja előtt számos rendezvény lesz, január 18-át lényegében ennek szentelik a könyvtárak. Délelőtt 10 órakor a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban a Bari Gábor költő által szerkesztett irodalmi műsorral – közreműködnek a Hámori Szolgáltatási Központ tagjai – kezdődik a programsor, majd délután 2 órától a 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc életét mutatják be képekben az általános iskolás korosztálynak a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban.

Csütörtök délután 5 órakor egy könyvbemutató és egy kiállításmegnyitó is várja az érdeklődőket. Előbbi a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban, ahol Benedek Erzsébet Göröngyös út című regényét mutatják be a szerkesztők, Zsoldos Árpád és Zsoldos Adrienn közreműködésével. A miskolci szerző könyve az 1950-es évek kemény diktatúrájának egy valós történetét dolgozza fel, és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett, Szabadság című megyei művészeti pályázaton irodalom kategóriában elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat különdíját.

A Szabó Lőrinc Könyvtárban Üzenetek címmel R. Nagy Csilla kistokaji festőművésznek nyílik kiállítása, ugyancsak csütörtök délután 5 órától. Az alkotó különböző technikákkal, anyagokkal dolgozik, és sok képét idézettel egészíti – mivel vállalt célja, hogy alkotásaival üzeneteket közvetítsen.

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében január 22-én és 23-án is lesz rendezvény. Hétfőn délután fél 5-től a Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvet mutatják be. A szerzőkkel, Bánfalvi Lászlónéval és Hideg Ágnessel a kötet lektora, Venyigéné Makrányi Margit, ny. könyvtárigazgató beszélget. A Balogh Béni műveiből összeállított Vadócok a Bükkben és a könyvtárban című műsort a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatos tanulói mutatják be.

Másnap a Mesebirodalomban zárul a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsor, ahol is délután 2 órától a ránk életünk minden percében ható környezeti kultúra fontos kérdéseiről beszélget kisiskolásokkal Berényi László egyetemi docens.

Nem

Videótár

Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
Alacsony munkanélküliség
04:31
ProgramPont 2018.01.16.
03:17
Traffipax változás
00:43
Fogynak az eladó villamosok
02:51
Jól teljesített a turizmus 2017-ben
03:13
DVTK, új igazolások
01:45
Megszentelték a Szinvát
02:49
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36

Most

Jelenleg nincs adás!