2018. április 24. György
Miskolc
13°C / 23°C
Következik az EB szezonzáró – Kiss Pál Tamás célja újra a döntőbe jutás
minap.hu
|
2016. szeptember 30. 09:48
|
frissítve: 2016. október 03. 14:10
Alig egy héttel a magyar bajnoki cím megszerzése után Kiss Pál Tamás az Európa-bajnokság szezonzáróján versenyez Lettországban. A Speedbox Racing Team versenyzője az első teljes évadja végén hatodik a bajnokságban, de még a negyedik hely is elérhető.

kpt_eb5_1.jpg

Természetesen sem a pilóta, sem a csapat nem felejti el, hogy ebben a szezonban cél a tanulás, de miután Norvégiában sikerült az Eb dobogóra állni, a cél ezúttal is a dobogós helyezés lesz. Némi megnyugvást jelentett, hogy a Rabócsiringen rendezett Ob futam előtt kiderült, a spanyolországi tempóhiány egy repedt kipufogó leömlő számlájára volt írható, és nem a megfelelő beállítások hiánya volt az ok.

Hasonlóan az eddigi Eb helyszínekhez, a lettországi pálya is teljesen új a csapatnak, így a két szabadedzés alatt kell megtalálni az alapbeállításokat, a finomításra pedig már csak élesben, a kvalifikációs futamok alatt lesz lehetőség. Ez komoly hátrány az ellenfelek egy részével szemben, mert sokan már tréningeztek Rigában, Joni-Pekka Rajala pedig a nyáron rendezett bemutatkozó futamot is megnyerte.

kpt_eb5_3.jpg

„Nagyon érdekes a pálya vonalvezetése, sok a murvás szakasz, több ugrató is van, és található néhány egészen szűk rész. Izgalmas lesz, nem biztos, hogy mindenhol elférünk majd egymás mellett a szalagkorlátok között. A helyszín sem mindennapi, alig néhány percnyire leszünk a városközponttól. Néha látjuk a lakóházakat, de van olyan része a pályának, ahol egy kis fenyőerdőben száguldunk.” – elemezte a helyszínt Kiss Pál Tamás.

A Bikernieki versenypálya 1966-ban épült, de most először vendégeskedik rajta a rallycross elitje. Erre az alkalomra vadonatúj pályaszakaszt alakítottak ki a szervezők. Az 1295 méteres körből 780 méter aszfaltos, 515 méter pedig jó minőségű murvás. A joker a kör végén található, a kijövetel pedig épp a célegyenesre fordító kanyarban találkozik a normál pályaszakasszal, fontos lesz a jó taktika. Az is különlegesség, hogy három ugratót is tartalmaz a vonalvezetés.

kpt_eb5_2.jpg

Kiss Pál Tamás a norvégiai pontlevonás után 58 ponttal hatodik a bajnokságban. Előtte Fredrik Salsten 66, Tommy Rustad 67 pontos, egy jó szerepléssel ők még befoghatók. Bár matematikailag a harmadik Grosset-Janin és a második Linnerud is megelőzhető lenne, a rallycross szoros pontozási rendszerében szinte lehetetlen ledolgozni a különbséget. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat