2017. december 17. Lázár, Olimpia
Miskolc
-3°C / 1°C
„A lelet utazzon, ne a beteg” – új fejlesztés és együttműködés a központi kórházban
minap.hu
|
2017. november 23. 13:08
|
frissítve: 2017. november 25. 11:17
Határon átnyúló együttműködés keretén belül valósul meg az a projekt, amelynek révén a radiológiai szakterületen belül fejlesztik a távleletezést, megkönnyítve ezzel a betegek mindennapjait.

A projekt fő célja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Szlovákiában található királyhelmeci városi kórház határon átnyúló szakmai együttműködésének javítása, valamint együttműködés a radiológiai szakterületen a távleletezés fejlesztése révén.

Az együttműködés részét képezi a tapasztalatcsere, de elsősorban egymás segítése a cél. Ahogyan a központi kórház főigazgatója, Tiba Sándor elmondta, a királyhelmeci kórház újonnan beszerzett gépeinek működtetésében nagy segítség lesz a Borsod megyei kórházban dolgozó szakemberek tapasztalata és tudása.

megyei_korhaz_sajtaj_171123_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– A képalkotó diagnosztika területén hatalmas tapasztalattal rendelkeznek kórházunk dolgozói, és nagyon szívesen osztjuk meg ezt a tudást a szlovákiai intézménnyel, amely 60 ezer embert lát el – tájékoztatott a főigazgató.

Egy közös európai uniós projekt keretében jön létre az együttműködés a két kórház között, valamint a projekt eredményeként mind a magyar, mind a szlovák partner alkalmassá válik majd a távleletezésre.

A két kórház között elektronikus kapcsolatot hoznak létre és a kórházak infrastruktúráját úgy alakítják, hogy a leletek és a képalkotó vizsgálatok egymás között küldhetők lehessenek, távleletezés jöhessen létre és a létrehozott képi anyagokat tárolni tudják.

megyei_korhaz_sajtaj_171123_ja_7.jpg

A teleradiológia fejlesztésével erősödik a felek közötti szakmai támogatás. A minőségi diagnosztika, lehetőséget biztosít a szakmai konzultációra, a szakmai együttműködésre.

Hencel Klára, a királyhelmeci kórház főigazgatója örömmel vette az együttműködés lehetőségét. – Nagyon örültünk, hogy Miskolccal együtt tudjuk véghez vinni ezt a projektet. A betegek gyorsabb diagnosztikához fognak jutni, gyorsabb kiértékelést tudunk elérni és hamarabb tudjuk a betegeinket kezelni – fogalmazott a főigazgató.

A magyar nyelvű betegeknek ezáltal nem szükséges Miskolc és Szlovákia között utazni, az orvosok távúton, azaz távkommunikáción tudnak majd a beteggel konzultálni és terápiához vezetni.

Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42