2018. február 22. Gerzson
Miskolc
-4°C / 2°C
Lezárult a gödöllői kastély és a keszthelyi kastélymúzeum ellenőrzése
MTI
|
2017. szeptember 20. 11:43
|
frissítve: 2017. szeptember 20. 11:43
A Gödöllői Királyi Kastély NKft. és a Helikon Kastélymúzeum NKft. belső szabályozottsága és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása is összességében megfelelt az előírásoknak, a tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási feladatok ellátása szabályszerű volt, ám a vagyongazdálkodás nem felelt meg az előírásoknak - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ az MTI-hez szerdán eljuttatott, a gödöllői királyi kastély, illetve a keszthelyi kastélymúzeum 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség szabályszerűen gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

A Gödöllői Királyi Kastély NKft. és a Helikon Kastélymúzeum NKft. belső szabályozottsága és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása is összességében megfelelt az előírásoknak. A tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási feladatok ellátása szabályszerű volt, ám a vagyongazdálkodás nem felelt meg az előírásoknak, mert a társaságok 2012-2015. évi beszámolói a vagyon összetétele tekintetében nem a valós helyzetet tükrözték - áll a számvevőszék jelentésében.

Az ÁSZ közleménye felidézi, hogy az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. 

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke. A társaság közhasznú tevékenysége keretében a kulturális szolgáltatás, a kulturális örökség védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása, valamint a nemzeti emlékhelyek védelme területeken látott el közfeladatokat. 

Az ellenőrzött időszakban a magyar állam tulajdoni részaránya 84,17 százalékot, Gödöllő Város Önkormányzata tulajdoni részaránya 15,82 százalékot, a MaHill Mérnöki Iroda Kft. tulajdoni részaránya 0,01 százalékot tett ki. A társasági részesedés felett a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket 2012. január 1. és 2014. szeptember 11. között az MNV Zrt., 2014. szeptember 12. és 2015. december 31. között a Miniszterelnökség gyakorolta.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a társasági részesedés és a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt. 

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzésével kapcsolatban a számvevőszék emlékeztetett, hogy a társaság a magyar állam tulajdonában lévő keszthelyi Festetics-kastély műemlékegyüttes vagyonkezelését végzi, amely a balatoni régió meghatározó idegenforgalmi kulturális központja. A kastélyhoz tartozó park és pálmaház révén védett természeti értéket tart fenn, gondoz, gyarapít és mutat be. Múzeumi tevékenysége mellett az intézmény közfeladatai közé tartozik a műemlékvédelem, a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolása, megőrzése, a könyvtár, levéltár működtetése, a tudományos tevékenység, a kutatás, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés, a kulturális tevékenység és a helyi természetvédelem. 

A társasági részesedés feletti tulajdonosi jogokat 2012. január 1-je és 2014. szeptember 11. között az MNV Zrt., ezt követően a Miniszterelnökség gyakorolta, az ellenőrzés megállapítása szerint szabályszerűen. 

A gödöllői kastély esetében az ÁSZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának egy, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg. A keszthelyi kastélymúzeum ellenőrzését illetően az MNV vezérigazgatójának egy, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének hat javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ. A címzetteknek 30 napon belül kell intézkedési tervet készíteniük a számvevőszéki megállapításokról.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat