2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
„Ma megint Európa védője, a kereszténység bástyája Magyarország"
minap.hu
|
2017. augusztus 18. 16:39
|
frissítve: 2017. augusztus 22. 17:09
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a hagyományokat folytatva nemzeti ünnepünk tiszteletére kihelyezett megyei közgyűlést tartott, amelynek pénteken Felsőzsolca városa adott otthont. É. Kovács László néprajzkutatónak, képzőművésznek életműve elismeréseként Rákóczi-láncot adtak át az eseményen.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_69.jpg

Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestere köszöntötte az Ünnepi közgyűlés minden résztvevőjét. Elmondta, hogy ez az egyik legjelentősebb nap a város életében, hiszen nem csupán az államalapítást ünneplik, hanem Felsőzsolca várossá nyilvánításának 20. évfordulóját is. Mint fogalmazott, 2010 óta a kormány segítségével nagyot fejlődött a város. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is folytatódik, s további sikereket kívánt Magyarországnak, a magyaroknak és Felsőzsolcának is.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_66.jpg

Az ünnepi közgyűlést Török Dezső, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Kiemelte, Szent István király munkássága, öröksége olyan tájékozódási pont a világ magyarságának, mint a viharba került tengerészeknek a világító torony. Követni kell a fényét, és megmutatja a  helyes utat. István király az idők szavát felismerve csatlakozott a  feudális, keresztény Európához, miközben megőrizte hazánk függetlenségét. Török Dezső kiemelte: a modern, XXI. századi Magyarország is csak akkor lehet sikeres, ha ragaszkodunk Szent István örökségéhez: egyszerre vagyunk büszke magyarok és az Európai Unió egyenrangú polgárai. 

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_11.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő arról szólt: nem sok olyan ünnepünk van, amelynek tárgyáról elmondhatjuk, hogy nélküle nem lennénk itt. A magyar állam létrehozásának ünnepe ilyen. A mai, viharos világban is ragaszkodnunk kell a keresztény, magyar gyökereinkhez. Ezen a pontos jelentős eltérés van a konzervatív és a liberális gondolkodás között, mivel utóbbi számára lényegtelen a nemzeti identitás, céljuk a világállam, amelyet a világcégek uralnak.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_17.jpg

Nem engedhetjük meg nekik, hogy Szent István örökségét semmibe véve ezt megtegyék - hangsúlyozta a képviselő, kiemelve a nemzeti és keresztény örökség védelmének a fontosságát. Csöbör Katalin utalt rá, hogy "otthon csak itthon lehetünk", sehol máshol. Idegenben csak a turistát szeretik, s ha valami nehézség adódik elsőként a vendégmunkásokat küldik haza. - A nyelvünk, a hazánk isteni ajándék, amelynek a megőrzése az egész életünkön át tartó kötelességünk. A haza a magyar emberek életereje, hite és nyelve, valamint gondolkodása – hangsúlyozta a képviselő.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_22.jpg

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára ünnepi beszédében emlékeztetett: 1017 éve született a Magyar Állam, a keresztény Magyarország, amely  dacolva germánokkal, tatárokkal, törökökkel, Habsburgokkal, nácikkal, szovjetekkel - elpusztíthatatlanul él. - Ma megint Európa védője, a kereszténység bástyája Magyarország.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_45.jpg

Mert mi magyarok, soha nem adjuk fel a harcot azért, amiben hiszünk, amiért oly sok elődünk ontotta vérét s adta életét – utalt a párhuzamokra az államtitkár. Mint mondta: ezer év és 50 generáció magyarja áll a hátunk mögött, segítségként. Vitályos Eszter azt kérte, hogy tartson ki a hitünk, amely védőpajzsként óvta egykoron Magyarországot, s akár védőpajzsként óvhatja Európát is. - Tudnunk kell: mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy lesz-e Magyarországnak újabb ezer éve, élhet-e újabb ötven magyar generáció itt a Kárpát-medencében!” – hangoztatta.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_25.jpg

A beszédeket követően Török Dezső és Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke átadta a Rákóczi-lánc kitüntetést É. Kovács Lászlónak, akinek sok évtizedes kultúraszervező, népi értékeket mentő, művészeti munkásságát ismerték el ezzel.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_36.jpg

A rendezvényem a történelmi egyházak képviselői a hagyományoknak megfelelően megszentelték, megáldották az új kenyeret, amelyet a közgyűlés elnöke és a város polgármestere szegett meg. A kulturális műsorban közreműködött a Csomasz Brass Band, a Zsolca Táncegyüttes és Utánpótlás Együttes, a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör és Rozmaring Népdalkör. Az ünnepi megyegyűlés alkalmából emléktáblát is avattak.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_62.jpg

Fotó: Mocsári László
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat