2018. június 19. Gyárfás
Miskolc
14°C / 27°C
Másfélmilliárdos földtani projektet indít a Miskolci Egyetem
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. január 10. 15:48
|
frissítve: 2017. január 11. 20:53
A projektre több mint másfélmilliárd forint uniós és állami támogatást nyert az intézet. Az egyetem kancellárja szerint ez is mutatja, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közötti kutatás-fejlesztési versenyben a Miskolci Egyetem az élen jár.

Magyarországot és egyben Európát is képviselték a Miskolci Egyetem fiataljai tavaly. Szuperszámítógépet építettek, és ezzel az úgynevezett első osztályú díjat hozták haza Kínából. De autóépítésben is évek óta ér el sikereket az egyetem Formula Racing csapata.

foldtan1.jpg

A Miskolci Egyetem most újabb unikális területen hódítana, és a projektben a fiatal kutatóknak is nagy szerepük lesz. Az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet 48 hónapig külföldi professzorok, szakemberek bevonásával dolgozik majd azon, hogyan lehetne az olaj kitermelését hatékonyabbá tenni és egyben növelni a gazdasági hasznot.

foldtan4.jpg

– A pályázat sikeressége önmagában mutatja, hogy rendkívül egyedi területekkel fogunk foglalkozni – mutatott rá Jobbik Anita, a kutatóintézet igazgatója. – Számos területen végzünk kutatásokat, az országban egyedülálló módon.

Nemzetgazdasági szempontból is jelentős kutatásról van szó, ami nem véletlenül Miskolcon indul el. Az olaj- és gázipar területén a Miskolci Egyetem egyedülálló tudással rendelkezi   k, itt a szükséges emberi tudásbázis is megvan. A felsőoktatási intézmény kancellárja szerint az egyetem ezért is nyer folyamatosan támogatásokat kutatás-fejlesztésre.

foldtan3.jpg

– Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Miskolci Egyetem a Brüsszelből elnyerhető H2020-as kutatási-fejlesztési források elnyerésénél élen jár a magyar felsőoktatási intézmények között – fogalmazott Deák Csaba. – Méltó helyére került így a Miskolci Egyetem ebben a versenyben. Úgyszintén az uniós forrású, de itthon elnyerhető kutatás-fejlesztési forrásokban is élen járunk, a legjobb egyetemek közé soroltak minket.

foldtan2.jpg

A mostani pályázatban több mint 1,5 milliárd uniós és állami támogatást nyert az intézet. A pénzből fiatal kutatókat vehetnek fel és az intézetet is bővíthetik. Kutatás-fejlesztés területén országszerte 22 pályázati program indulhat, több mint 28 milliárd forint értékben.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat