2018. április 24. György
Miskolc
13°C / 23°C
Megkezdődik a Szeleta Park Látogatóközpont kialakítása
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. június 16. 19:17
|
frissítve: 2017. június 19. 08:56
1,4 milliárdos beruházás indulhat a Bükk keleti kapujában. A Szeleta Park Látogatóközpont interaktív kiállítás formájában mutatja be a Bükki Nemzeti Park élővilágát, barlangjait és az ősemberek korát. Az 50 méter átmérőjű épület mellett utak, filagória, kül-és beltéri játszótér is épül. A földművelésügyi miniszter azt mondta, 61 milliárdot költenek természetvédelmi beruházásokra, a Szeleta Park mind közül az egyik legjelentősebb.

A 40 éve alakult Bükki Nemzeti Park Igazgatóság névadója, és egyben egyik legértékesebb területe a Bükk hegység. A hely természeti kincsei, különleges földtörténete, egyedi vízrajza, kulturális öröksége és a világhírű Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása immáron négy évtizede várat magára. Egy projekt célja ezen értékek mai kor követelményeinek megfelelő oktatási és turisztikai szempontú interpretációja az egyedülálló, négy évszakos élményt nyújtó Szeleta Park Látogatóközpont kialakításával a Bükk keleti kapujában, a Herman Ottó emlékpark területén.

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_5.jpg

Ezen az ingatlanon korábban egy társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló organikus stílusú építmény állt, egy időközben jelentős mértékben leégett gombavizsgáló-kiállító épülettel együtt. Az építmények elavulása következtében az emlékpark már nem képes a látogatókat kiszolgálni, ezért szeretnék a projekt keretében a meglévő szolgáltatáskínálat minőségi fejlesztését megoldani.

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_8.jpg

A Szeleta Park Látogatóközpont épületében kialakítandó „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősembertermészete” című kiállítása és a hozzá kapcsolódó attrakció-együttes a Bükk hegység természeti és kulturális örökség gyűjteményének az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgálja komplex szolgáltatásokkal. Az „Élmény, természetesen” szlogen ismeretterjesztő szórakozás és szórakoztató ismeretterjesztés hagyományos és interaktív bemutatási elemekkel valósul meg. Az egyik legfontosabb „ősemberbarlang” a Szeleta-barlang. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk őstörténetére alapozva olyan interaktív és látogatóbarát elemekkel élményközpontúvá szervezett látogatóközpont kerül kialakításra, amely a kiállításon és a kiállítás tematikájához kapcsolódó élményelemekkel (önvezetéses
módszerekkel és vezetett programokkal) kalauzolja a látogatókat a Bükk és az emberiség őstörténetébe. 

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_21.jpg

„A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejlesztését, egy periszkópként szolgáló építményt, két játszóteret és egy játszóházat foglal magába. A látogatóközpont fő koncepcionális elemeinek megjelenítése az épületen belül és a parkban elhelyezve
szoros egységet alkot. A korosztályokat tekintve a legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben”
és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket.

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_25.jpg

A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítják. A látogatóközpont helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, periszkópos kitekintésnek, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek. 

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_27.jpg

A látogatóközpontban alkalmazott, építészeti, gépészeti, műszaki megoldásokban törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az új fűtési és világítási technológiák hosszú távon biztosítják a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot. Kiemelt szerepet kap a folyamatos látogatottság - évszaktól és időjárástól függetlenül - fenntartása, ezáltal megvalósítható az egyenletes finanszírozás és a gazdaságos működtetés.

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_29.jpg

1837 négyzetméter területet foglal el a látogatóközpont épülete, amelyhez 233 négyzetméter külső tároló tartozik. A telken belül 39 parkoló lesz, ebből 2 akadálymentes, 2 szélesített, családos. Építenek kerítést, továbbá a látogatóközpont zárt tereinek használatát ellenőrző beléptető rendszert, valamint kültéri játszóteret és interaktív elemeket. Megújul a park növényzete, elkészülnek a belső utak és egy filagória. A gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a látogatóközpont helyszínt biztosít öt magánvállalkozásnak: büfé, kerékpárkölcsönző, barlangi túravezetés, érmenyomó, valamint kávéautomata. 

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_32.jpg

A látogatóközpontban a hazai nemzeti parkok kínálatát is bemutatják, valamint helyi és nemzeti parki védjegyes termékeket is forgalmaznak majd. Az elsődleges célcsoportok a belföldről, elsősorban Budapestről és Kelet-Magyarországról, Dél-Alföldről érkező iskolai osztályok, és a gyermekes családok, valamint a helyi lakosok, a gyógyulni vágyók, wellness látogatók, öko- és geoturisták. További közvetlen célcsoportot jelentenek a szakmai látogatók, rendezvények, nyári táborok résztvevői.

szeleta_park_latogatokozpont_170616_ja_40.jpg

Ennek finanszírozására a nemzeti park igazgatósága száz százalék támogatást kap, így a látogatóközpont előkészítésére és megvalósítására fordítható teljes költség 1,4 milliárd Ft.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat