2017. október 20. Vendel
Miskolc
8°C / 19°C
Migrációkutató Intézet: az iszlám európai térhódítása nem elszigetelt jelenség
MTI
|
2017. április 19. 20:13
|
frissítve: 2017. április 19. 20:13
Az iszlám európai térhódítása már nem csupán elszigetelt jelenség – olvasható a Migrációkutató Intézet legfrissebb tanulmányában, amelynek megállapításait szerdán közölték az MTI-vel.

A közlemény szerint az európai muszlim érdekérvényesítés leghatásosabb módja a bevett pártok színeiben történő politizálás.

A muszlim hátterű bevándorlás és a hagyományos nyugati pártcsaládok kapcsolatát elemezve a tanulmány megállapítja, hogy a bevándorló közösségeket hagyományosan is az elsősorban alsó-középrétegek körében népszerű munkás- és szociáldemokrata pártok igyekeztek megszólítani – tették hozzá.

A jobbközép pártok általában óvatosabb bevándorláspolitikát hirdetnek, a juttatásokat több feltételhez kötik, és erősebben hangsúlyozzák a biztonsági szempontokat, ám politikájuk a gyakorlatban nem különbözik markánsan a baloldali pártokétól.

Ugyanakkor a jelentős muszlim bevándorló közösségeknek otthont adó országokban általában három-négy befolyásos muszlim szervezet működik, amely élénk érdekérvényesítő tevékenységet folytat és komoly politikai kapcsolatrendszerrel rendelkezik – tették hozzá.

A szervezetek között a legbefolyásosabb az egyiptomi gyökerű, napjainkra globális hálózattá alakult Muszlim Testvériség. Ezen szervezetek alapvető célja, hogy a muszlim közösségekben kialakítsanak és megőrizzenek egy erősen politizált muszlim identitást, ám ezzel párhuzamosan úgy pozícionálják magukat a véleményformálók és a kormányzati szervek előtt, mint a muszlim közösségek első számú képviselője és szervező ereje – írták.

A Muszlim Testvériséghez kapcsolódó szervezetek az uniós intézményekben, mint például az Európai Parlamentben is, élénk lobbitevékenységet folytatnak, és együttműködésbe kezdtek különböző európai szövetségekkel és szervezetekkel, amelyek elsősorban gazdasági, szociális és emberjogi kérdésekkel foglalkoztak – áll a tanulmányban.

Nem

Videótár

Art of Magic Játék
00:26
Miskolc az Automotive Hungary-n
03:23
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Tűzifahelyzet
02:52
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Miskolc a TE helyed!
01:32

Most

Jelenleg nincs adás!