2018. április 22. Csilla, Noémi
Miskolc
10°C / 21°C
"Mindannyian meghaltok" - felirat jelent meg egy olaszországi városban
MTI
|
2017. január 09. 20:24
|
frissítve: 2017. január 11. 10:34
A halálos fenyegetést az északkelet-olaszországi Volpago di Montellóban írták a falra, ahova az olasz kormány mintegy száz menedékkérőt akar elhelyezni a helyi lakosság hetek óta tartó tiltakozó tüntetései ellenére - jelentette hétfőn a SkyTg24 olasz hírtelevízió.

Az olasz nyelvű fenyegetést a tízezer lakosú város egykori lőszerraktárának egyik kapujára írták fel fekete festékkel.

A menedékkérők befogadására nemet mondó lakossági bizottság elítélte a feliratot és ismeretlen tettessel szemben feljelentést tett. A feliratot már eltávolították.

k_epa20161223063.jpg

Milánó, 2016. december 23. Olasz rendőrök helyszínelnek, miután tűzharcban agyonlőttek egy férfit Milánóban a 2016. december 23-ra virradó éjszaka. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint a lelőtt férfi a tunéziai Anisz Amri, akit azzal gyanúsítanak, hogy december 19-én teherautóval egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és több embert megölt, sokakat megsebesített. (MTI/EPA/Daniele Bennati

A Veneto tartományban, a Montello-magaslatról elnevezett természeti övezetben levő Volpago lakosai december közepétől tiltakoznak 98 menedékkérő elhelyezése ellen. A helyi prefektúra ennyi embert akar beköltöztetni a Volpago külvárosában található egykori lőszerraktár hat épületében. A lőszerraktár az olasz fegyveres erők volt tulajdona, jelenleg üresen áll. A december 28-án, a menedékkérők ellen rendezett demonstráción magasba tartott egyik transzparensen az “Üdvözlünk benneteket Montellón, pokol lesz számotokra!” felirat volt olvasható.

Volpago lakosai elmondták, attól tartanak, hogy a mintegy száz menedékkérőt senki sem fogja ellenőrizni, szabadon elhagyják majd a nekik kijelölt szálláshelyet, és elijesztik a turistákat is. Hangsúlyozták, nem bíznak meg a hatóságokban és félnek, hogy az itt elhelyezett menedékkérők száma hamarosan többszörösére emelkedik. Volpagóban ez lenne az utóbbi egy évben nyitott harmadik menedékkérő-tábor, és az előzőekben is sokkal több embert helyeztek el a kezdetben ígértnél. Volpago tiltakozásához Montello övezetének összes városa csatlakozott, sehol sem kérnek a menedékkérőkből.

Az olasz belügyminisztérium nemzeti “elosztási” tervezete szerint a megyeszékhely Treviso területén a hatóságoknak már több mint 2800 menedékkérőt kell elhelyeznie, a rendelkezésre álló szálláshely azonban 2200 személynek elegendő. Megtelt menedékkérőkkel Oderzo városában a Zanusso-kaszárnya, ahol a 280 helyre több mint 330 menedékkérőt zsúfoltak be. A kaszárnyában tavaly júliusban, majd decemberben is a menedékkérők a helyhiány miatt a város utcáira vonultak.
Az olasz sajtó számításai szerint csak Treviso térségében a 2600 menedékkérő elszállásolása és ellátása évi 40 millió euró terhet jelent, ebből 32 milliót a város prefektúrája, vagyis a belügyminisztérium biztosít.

Olaszországba tavaly minden korábbinál több, csaknem 182 ezer migráns érkezett. Az új római kormány jövő héten egyeztet az olasz tartományok és városok képviselőivel a menedékkérők elosztásáról és az illegális bevándorlók kiutasítására tervezett újabb táborokról. Eddig a mintegy 8 ezer olasz önkormányzatból 2600 mondott igent a menedékkérők befogadására.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat