2017. december 16. Etelka, Aletta
Miskolc
1°C / 3°C
Miskolcon egyre jobban odafigyelnek a parlagfűirtásra
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. augusztus 11. 16:45
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 18:40
Kevesebb beteg jelentkezett parlagfű okozta allergiás panaszokkal idén nyáron. Ez főleg annak köszönhető, hogy a földtulajdonosok jobban odafigyeltek és időben lekaszálták a gyomnövényt. Mivel a parlagfűtől szinte lehetetlen megszabadulni, az irtást rendszeresen meg kell ismételni.

Miskolcon az egyik „fertőzött” területnek Szirma számít – de nem sok ilyen területtel lehet már találkozni Miskolcon és környékén. Július elsején ért véget a türelmi idő, azóta rendszeresen ellenőrzik a földterületeket a rendészek. Aki nem gondoskodik a parlagfű-mentesítésről, az komoly pénzbírságra számíthat. Attól függően, hogy mekkora a fertőzött terület, a kiszabható bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

Az elmúlt évek alatt azt figyelték meg a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai, hogy a gazdák és földtulajdonosok egyre jobban odafigyelnek az irtásra. Takács János rendészeti vezető helyettes úgy fogalmazott, „felelős gazdáink vannak itt, Miskolc környékén”.

Ennek is köszönhető, hogy a MISEK légzőszervi rehabilitációs osztályára kevesebb új parlagfűre allergiás beteg érkezett. Dezső Edit tüdőgyógyász, a légzőszervi rehabilitációs osztály allergológus főorvosa elmondta, a parlagfű idén kicsit enyhébb tüneteket okoz, kevesebb beteg jelentkezett új páciensként.

– Akik korábban már tisztában voltak azzal, hogy erre a pollenre érzékenyek, időben eljöttek tablettáikat, orrspray-iket felíratták – tette hozzá.

A parlagfű Magyarországon az 1920-as években jelent meg, egyébként Amerikában őshonos. A gyomnövény nagyon ellenálló és mivel szélporozta, a pollenje akár több száz kilométerre is eljuthat.

Nem

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42
Cipő adomány négy szervezetnek
01:45

Most

Jelenleg nincs adás!