2018. április 22. Csilla, Noémi
Miskolc
10°C / 21°C
NASA: óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet! (Videó)
blikk.hu
|
2017. április 23. 16:56
|
frissítve: 2017. április 27. 14:19
Brutális méretű napkitörést észlelt az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA), a napszél hétfőre virradóra éri el a Földet. A szervezet egy felvételt is közzétett, s figyelmeztették az embereket, milyen következményei lehetnek az eseménynek. A mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra, a navigáló rendszerekre, s közvetlen hatása lehet a kommunikációra valamint a rádióvételre is.

A felvételen látszik, ahogy a gyönyörű fények félkörívben táncolnak a Nap felszínén, a videót a csillag egy aktív területéről készítették. A tudósok figyelmeztetést adtak ki arról, milyen következményekkel is járhat egy ilyen kitörés. Ahogy a hasadék kinyílt a Nap felszínén, úgy küldi a gyors napszelet a Föld felé. Ez a hasadék egy hatalmas terület, ahol a Nap mágnesen mezeje kettévált, ezzel utat engedve a napszélnek. A szél feltöltött részecskék plazmaáramából és mágnesen térből áll.

Nem

A napszél hétfőre virradóra éri el a Földet, s ennek következtében akár egy mérsékelten erős földmágneses vihar is létrejöhet. A Föld mágneses mezeje és atmoszférája a nagy részét felfogja a szélnek, de még így is lehetnek közvetlen hatásai. A mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra és a navigáló rendszerekre a Föld egész területén. Közvetlenül hathat a kommunikációra és a rádióvételre, veszélyt jelenthet repülőgépek pilótáira és az asztronautákra is, akiket sugárzás érhet ez idő alatt. Ugyanilyen viharok állnak a híres északi fények mögött, ugyanis a feltöltött részecskék a mágneses mezőnket érve színes fényáradattá válnak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat