2017. november 24. Emma
Miskolc
4°C / 6°C
Ne hagyd, hogy elmeneküljön! - Védjük meg kiskedvencünket a tűzijáték zajától
hirado.hu
|
2017. augusztus 15. 15:01
|
frissítve: 2017. augusztus 16. 17:35
Vasárnap, augusztus 20-án, az Államalapítás ünnepén megcsillan az égbolton a szokásos tűzijáték, aminek négylábú kiskedvenceink a legkevésbé örülnek.

Az Augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Szilveszter mellett, minden évben olyan alkalom, amikor a tűzijátékok hangjaitól megriadva sok kis kedvenc tűnik el otthonából. Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják háziállatainkat.

tuzijatek3.jpg

A hangos robbanások és a tűzijáték éles fényei felkavaróak kisállataink számára. Ezektől pánikba eshetnek, amivel saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják. Gyakorta elszökdösnek ilyenkor otthonaikból, kimásznak a kerítésen, a nyitott ablakokon és eltűnnek az éjszakában. Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő – ha előkerülnek –, akár otthonuktól több kilométer távolságból. Nem csuppán a csillogó égi tűzijáték jár stresszel a kutyák számára, de a petárda sem a leghalkabb játékszere az emberiségnek. Az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen, hangos zajoktól, fényektől, a tömegtől, emiatt félelmükben agresszíven viselkedhetnek.

tuzijatek2.jpeg

A legfontosabb, hogy házi kedvenceinket ne vigyék magunkkal tűzijátékot nézni. Az ismeretlen, hangok, zajok nyugtalanítóak lehetnek az otthonmaradt kedvencek számára is, hiszen a kutyának és a macskának sokkal jobb hallása van, olyan frekvencián belül is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem. 

A mikrochip kötelező – ha a kutya megijed és világgá szalad, a chip szám alapján beazonosítható, így sokkal könnyebben hazakerülhet a gazdájához.

Próbáljuk egész nap aktívan tölteni az időt, sétával, sok játékkal, hogy kedvencünk kellemesen elfáradjon, s így mire eljön az este, még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.

tuzijatek3.jpg

Ne hagyjuk kedvenceinket odakint, különösen sötétedés után! Még egy körültekintően bekerített udvar sem tarthatja őt biztonságban, mivel ha megijed, pánikba esik és menekülőre fogja, így nagyobb eséllyel megsérülhet, miközben az udvarról kifelé próbál utat törni magának.

Ha valaki a tűzijáték hatósugarán belül él, próbálja az állatait egy biztonságos zárt helyen tartani a tűzijáték ideje alatt és őt játékokkal lefoglalni!

tuzijatek4.jpg

Ha a kutyát a szobában tartjuk ezalatt az idő alatt, függönyözzük be a szobát, vagy engedjük le a redőnyöket. Kapcsoljuk be a TV-t, vagy a rádiót, hogy tompítsuk a tűzijáték okozta zajt. Így állataink könnyen átvészelik azt a pár percet, míg a tűzijáték véget ér.

Ha kedvenceinket meg szeretnénk nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon tesszük mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Legyünk nyugodtak, és jutalmazzuk meg a kutyát, valahányszor ő is magabiztosságot mutat.

Nem

Videótár

Új és korszerű külsőt kapott az Éltes Általános Iskola
02:02
Klímaadomány
01:30
Jótékonysági bál karácsonyra
02:27
Sajtos, ludas termelői nap
02:07
Óvodafejlesztés, akadálymentesítés a Petneházy városrészben
01:16
Teremavató az Egressy Béni Zeneiskolában
01:58
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
Fűts okosan
02:21