2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 18. 15:58
|
frissítve: 2017. augusztus 20. 16:43
Augusztus harmadik hete is pipa. Fél lábbal már az őszben vagyunk. De nem kell pánikrohamot kapni ettől – ezt leginkább az iskolás rétegnek üzenem –, hiszen még két hét bőven van a nyárból. Most még be lehet pótolni mindent, ami eddig kimaradt: strandolást, túrázást, libegőzést, kisvonatozást. Ha a szervezettebb programok rajongói vagytok, akkor az alábbi programok közül szemezgessetek a hétvégére.

lillafuredi_kisvasut_170816_vcs_30.jpg

Már csütörtökön elkezdődött a II. Horze Diósgyőri Díjugrató Fesztivál, ahol közel 200 ló, 700 startját láthatja a nagyérdemű. Augusztus 17. és 19. között várja a lovak szerelmeseit a Lovagi Tornák Tere. A fesztivál versenyén 10 éves kortól egészen 25 éves korig mérhetik össze lovagi vagy pontosabban lovaglási tudásukat a versenyzők. Különböző kategóriákban csillogtatják meg tudásukat a szurkolói gárda előtt: lesz póni, gyermek, serdülő B, serdülő A és utánpótlás. Ezeken felül lesznek csapatbajnokságok is a helyszínen, vegyes életkorú csapatokkal. Messzi földről érkeznek vendégek az eddigi legnagyobb sportrendezvényre, a Lovagi Tornák Terére.

bajnokok_viadala_lovagi_tornak_tere_160731_ja_27.jpg

De ennyivel még nem éri be a Diósgyőri Vár örök program naptára, hiszen szombaton lovagi fegyverbemutatót is tartanak a felső várudvarban. Nem csak a legkisebb generációnak tartogat izgalmas perceket ez a bemutató – akár a vár következő kapitánya is megcsillogtathatja rátermettségét a leendő lovagjai előtt. Nem kell attól tartani, hogy túlságosan 21. századi lesz a gúnyánk erre a programra, mert ha szeretnénk bele is bújhatunk a korhű viseletek valamelyikébe. Három különböző időpontban is részesei lehetünk a középkori bajvívás rejtelmeinek: 11.15, 13.15 és 15.15 órai kezdettel.

gémeskút

Társasjáték funok figyelem! Dupla Maratoni játékban mérhetitek össze a tudásotokat a Kassai utcán. Szombaton, 19-én 10 órától másnap délután 2 óráig #sohavégetnemérős játékban lehet része a Gazdálkodj okosan-on nevelkedett tömegnek. Fogalmam sincs, hogy lehet ennyi ideig koncentrálni bármire is. Ha úgy érzed, ezt a kihívást neked találták ki, és képes vagy mindenkit magad mögé utasítani a maratoni társasjátékban, akkor itt a helyed.

csoportterapia

Az államalapítás ünnepe előtti éjszakát, a kultúrát magába szippantva töltheti az Akropolisz Szabadtéri Színpad közönsége, és részt vehetnek egy igazi csoportterápián. A musical három férfi és három nő közreműködésével kelti életre egy igazi terápia legbelsőbb titkait. Az analízis felvételére 8 órától kerül sor, kivéve, ha zuhé lesz. Ez esetben 21-én találkozhatunk a terápia résztvevőivel.

barlangfurdo_dj_party_170722_ja_8.jpg

Ha szombat, akkor csobbanás! Nem is akármilyen csobbanás. Minden szombati estét a Miskolctapolcai Barlangfürdő támogat. Este 8 órától fürdőzhetünk a holdfényben, és a strand medencéinek vizében. A forró hangulatért a strand Szauna parkja felel. Sós, mézes, jeges – ezek nem cappuccino márkák, hanem a szauna szeánszok jelzői, amelyek különböző időpontokban indulnak majd az éjszaka folyamán. Amennyiben szeretnétek együtt izzadni a többi esti pancsikálóval, akkor regisztráljatok drága miskolciak. Az info@barlangfurdo.hu email címre küldhettek regisztrálós üzenetet, valamint a 06 46 560 030-as telefonszámon is elcsicsereghetitek kívánságotokat a fürdő munkatársainak. Az este kötelező partikellékei: tangapapucs, frottír köntös, felfújhatós krokodil, vízipisztoly, vízálló nyakba akasztható pénztárca, úszógumi. Ezek nélkül el se induljatok otthonról!

augusztus20_hirdetes_plakat.jpg

Észre se vettük, de elérkezett a vasárnap hajnal, és vele együtt az államalapítás ünnepe. Ezúttal vasárnapra esik ez a piros betűs naptári nap, így nincs lógás a melóból. Ugyanakkor nem is kell így egy hétvégén sem bedolgoznunk az ünnepnapot, úgyhogy nem kell elkettyenni. Egész napos programkínálat tárul a város elé. Már kora reggel – legalábbis azok számára kora reggel, akik éjszaka fürdőztek – 9 órától zászlófelvonás lesz a népkerti országzászlónál. 10 órakor aztán a felsőhámori Szent István szobornál tartanak megemlékezést és koszorúzást. A déli harangszót követő hatodik órában kezdetét veszi a központi ünnepség: a résztvevők a Városházától a Szent István térre vonulnak az aratókoszorúval. A téren Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mond beszédet. A Szent István téren lesz felállítva a Nagyszínpad, valamint a Városháza és a Megyeháza között a Kisszínpad. A Nagyszínpadon 2 órától a Kolozsvárról érkezett Harmadik Zenekar fog fellépni, majd őket követi 4 órától Király Viktor és zenekar. 6 órától pedig Péterfy Bori & a Love Band veszi át az uralmat a Nagyszínpad felett. A Kisszínpadon ez idő alatt 2 órától a Langaléta Garabonciások előadását, majd 3 órától a Kalap Jakab Együttes gyerekműsora szórakoztatja a legkisebb közönséget. 5 órától a Számadó Táncház foglalja el a színpadot, majd 7 óra 15 perckor a Miskolci Illés Emlékzenekar szolgáltatja a talpalávalót. Már déltől számtalan kísérőprogram színesíti az ünnepet: népi játékok, tönkölykenyér-készítés, népművészeti kirakodóvásár, Manó Manufaktúra és a Számadó Zenekar is várja a családokat. A Nagyszínpad közelében pedig este 9 órakor következik az igazi katarzis, amikor is fellövik augusztus 20-a tűzijátékait.

unnepi_megyei_kozgyules_1708018ml_72.jpg

Ez a vasárnap lesz a hónap harmadikja, ami azt jelenti, hogy termelői nap lesz. Ezúttal a megszokottól eltérően a helyszín a Városház tér lesz. Helyi termelők, helyi termékei, egy helyen – kézműves és élelmiszer termékek is fellelhetőek a vásári forgatagban.

allatkert_170725ml_32.jpg

Drága állatkertünk – a Miskolci Állatkert és Kultúrpark – szintén augusztus 20-án ünnepel. Ők nem az államalapítást, sokkal inkább megnyitásuk 34. évfordulóját. Több mint három évtizeddel ezelőtt  lakossági összefogás eredményeként nyitotta meg kapuit. Területe egy 21 hektáros gyertyánokkal és tölgyekkel tarkított erdőben található, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy már 1355-ben királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben, így ez tekinthető hazánk legrégebbi múltra visszatekintő állattartó helyének. Nem egy szimpla szülinap lesz a 34., hanem ezen a napon kerül átadásra 10 óra 15 perckor a borz és holló kifutó, valamint déli 12 órakor és 1 órakor előadásokon tudhatunk meg többet a helyi élővilágból, valamint a lebontó szervezetekről. Látványetetések, és állatbemutatók, ugráló vár és arcfestés is várja a kirándulni vágyókat a Csanyik-völgy fái között.

muzeum_0.jpg

A Pannon-tenger Múzeumnak köszönhetően ünnepi tárlatvezetések is tarkítják az augusztus 20-ai ünnepi hangulatot. 11 órától a központi épület képtárába kukkanthatunk be, majd 11.30 és 2 óra között a Pannon-tenger Múzeum Kiállítási Épületében nézegethetjük végig az őserdei ösvényeket és a Kárpátok ásványait. Ezzel egy időben, a Rákóczi-házban a Miskolci Grafikai Triennále 2017. kiállítás is megnyitja kapuit a látogatók előtt. A Papszeri öreg kiállításra 10 órától érkezhet a nagyérdemű: „Egy miskolci nemes az országos politikában” – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai kiállítására. 11 órától „Elit alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlatvezetésre evezhetünk, majd 14 órától kezdődik a Volt egyszer egy stadion – A diósgyőri sportpályák története. A Thália-házban a miskolci színjátszás története tartogat izgalmas pillanatokat délután 2 órai kezdettel. Ha valaki szeretne még több műveltséget magába szippantani az ünnepi forgatagban, akkor jelentkezzen be a tárlatvezetésekre a jelentkezes.hermuz@gmail.com e-mail címen.

nyuszi_pihenes_1609159_7183.jpg

Annyi történés lesz ezen a piros betűs hétvégén, hogy a végén majd jól elfelejt mindenki pihenni. Azt javaslom szemezgessetek a programkínálatok közül, de csak módjával, nehogy fáradtabban kezdjétek el a jövő hetet, mint ahogyan azt pénteken befejeztétek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat