2018. június 20. Rafael
Miskolc
14°C / 30°C
„Nekem a Balaton a Riviéra…” És neked? – Utánajártunk, hová utaztak idén a miskolciak
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 21. 16:28
|
frissítve: 2017. augusztus 26. 08:35
Szép lassan kifelé araszolunk a nyárból, vége a főszezonnak, hamarosan az iskolai is elkezdődik. A tikkasztó hőséget, ami az idei nyarat jellemezte, kizárólag víz közelében lehetett túlélni, hűs koktél társaságában – legalábbis ez a kép lebegett a szemünk előtt a 40 fokos miskolci utcákon. Valóban tengerpartra vágytak leginkább az emberek? A miskolciak kedvenc úticéljait, szokásait vizsgáltuk.

– Tavaly a külföldi utak jelentősen visszaestek – nyilatkozta érdeklődésünkre Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazási Központ menedzsere. A belföldi utazások kerültek előtérbe a migráns-hullám miatt. Idén, 2017 nyarán ez a tendencia megdőlni látszott. Az emberek visszanyerték utazási kedvüket, a tengerpartok éppen olyan kedvelt nyaralási helyszínnek számítottak idén, mint az itthoni termálfürdők.

hajduszoboszlo_21.jpg

Hajdúszoboszló

A buszos utazások legkedveltebb úti céljai a görög szigetek: Korfu, Kréta, Zakinthos, valamint Bulgária, Olaszország voltak. A repülős utazások célvárosai közül nem volt egyik sem kiemelkedő. Az elegánsabb utak kedvelői leginkább Spanyolországba, a Kanári-szigetekre, Madeirára vágytak.

Bárdos István szerint a jövő nyár nagy slágere Albánia lesz - gyönyörű homokos partja, udvarias kiszolgálása, és pénztárcabarát árai miatt. – Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy csak az olcsó vagy csak a drága utakat kapkodták el 2017 nyarán – emelte ki a menedzser. A nagyon olcsó utazásoktól kezdve a rendkívül exkluzív utazásokig előfordultak nyaralások az idei szezonban.

albania2.jpg

Albánia

– Kezdjük megszokni, hogy a terrorfenyegetettségel sajnos együtt kell élnünk, az utasok már bátrabban indulnak el újra a közel-keleti térségbe is – mondta el Vízkeleti Zsuzsanna, a Cartour Kft. irodavezetője. – Egyre többen választják például Egyiptomot is. Idén még többen keltek útra, a főszezon szinte teltházzal működött, s az őszi last minute-ekre is alig vannak már helyek. Legszívesebben repülővel vagy autóval vágnak neki az utazásnak ügyfeleink, s bár hosszú az út, Görögországba még mindig nagyon népszerű a buszos közlekedés - tette hozzá.

A tavalyi év abszolút nyertese viszont a belföld volt. Az érdeklődés szerencsére idén is megmaradt, leginkább a termálfürdők – Hajdúszoboszlótól Hévízig – büszkélkedhetnek hazánkban magas vendégszámmal. 2017 nyarán akár ki is akaszthatták volna a "megtelt" táblát a Balatonra. De ez számunkra nem túl meglepő, hiszen már Felföldi Anikó is megénekelte: „Nekem a Balaton a Riviéra…”.  

balaton.jpg

Balaton part

Sokan az úgynevezett last minute utakra pályáznak. Azonban egyre kevesebb ilyen utazás van meghirdetve, így elég gyakori, hogy aki erre pályázik, bizony csak néhány út közül választhat. Elsősorban a görög partokra indítanak ilyen típusú utazásokat.

heviz.jpg

Hévíz

Az egzotikus utak szezonja október végén, november elején indul be igazán, de már most nagy az érdeklődés irántuk. Mások mellett Thaiföld, Kuba, Dominika, Seychelle-szigetek szerepelnek az úticélok között.

seychelle.jpg

Seychelle-szigetek

Az idei nyaraló szezont tehát a kiegyensúlyozottság jellemezte, mind a belföldi, mind pedig a külföldi utakat illetően. A belföldi turizmus idén is iegn jól teljesített.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat