2018. április 22. Csilla, Noémi
Miskolc
10°C / 21°C
Nem vicc: egyetlen nap alatt hét kéménytűz Borsodban!
minap.hu
|
2017. január 07. 18:57
|
frissítve: 2017. január 10. 10:25
Arlón az ózdi-, Szendrőn a kazincbarcikai-, Füzéren a sátoraljaújhelyi-, Tokajban és Szerencsen a szerencsi-, Hernádpetriben a gönci-, Mezőcsáton a helyi hivatás tűzoltók távolították el a vegyes tüzelésű fűtőberendezés füstelvezetőjében izzó égésterméket - tudtuk meg a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A tűz egyik esetben sem terjedt tovább az ingatlanok szerkezeti elemeire. A tokaji eset kapcsán érintett, három lakót hozzátartozóik fogadták be, a mezőcsáti család ideiglenes elhelyezésében a helyi polgármester nyújtott segítséget.

A kéménytűz nem más, mint a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések füstelvezetőjében lerakódó korom, vagy kátrány égése. Ez egy természetes folyamat, amely pár perctől kezdve akár több órán át is tarthat a lerakódott anyag minőségének és mennyiségének függvényében.
A kéménytűz veszélye abban rejlik, hogy a rendkívüli hőhatás miatt izzásnak indulhatnak, meggyulladhatnak a füstelvezető közelében lévő éghető anyagok, épület és tetőszerkezeti elemek. A jelenség különösen akkor veszélyes, ha füstelvezető rossz állapotban van.
A kéménytűz megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük, felülvizsgáltatjuk fűtőberendezéseinket és a hozzájuk tartozó füstelvezetőket, gondosodunk az időszakos karbantartásukról, szükség esetén javíttatásukról.
Mind emellett fontos, hogy csak a berendezés gyártója által meghatározott típusú és minőségű fűtőanyaggal fűtsünk és biztosítsunk megfelelő oxigén utánpótlást az égéshez, így kevesebb korom és kátrány képződik.
Semmiképp se tüzeljünk műanyag hulladékkal, hiszen amellett hogy nagymértékben szennyezzük vele a levegőt, a kéménytüzek kialakulásának a kockázatát is növeljük.
A saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a lakossági sormunkát végző kéményseprőnek lehetőséget biztosítsunk az ellenőrzés végrehajtására és a kéménytisztítás elvégzésére -
hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat