2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Nyári Akadémia és kulturális fesztivál borsod megyei mélyszegény községekben
minap.hu
|
2017. július 15. 13:11
|
frissítve: 2017. július 17. 12:23
Nemzetközi workshop, színházi előadások, koncertek az ország legnehezebb helyzetű járásában. Július 22-28. között a Cserehát négy településén, a helyiek bevonásával zajlik majd művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.

Lengyel, francia, szerb, cseh, olasz, spanyol, török és magyar művészek, pedagógusok tapasztalatcseréje kezdődik egy héttel korábban, július 14-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Társadalmilag Elkötelezett Művészetek Nyári Akadémiáján az elzárt, hátrányokkal élő közegekben alkalmazható művészet-pedagógiai eszközöket és formákat bemutató képzésen vehetnek részt a meghívottak. Az elsajátított módszerek, ismeretek más szegregált közegekben (börtönök, terápiás célú közösségek, vagy menekülttáborok) is alkalmazhatóak. Az egyhetes kurzuson tanultakat Borsod-Abaúj-Zemplén megye három településén – Abaújszolnokon, Felsővadászon és Szakácsiban –, egy-egy hosszabb alkotófolyamat során a gyakorlatban is kipróbálhatják a résztvevők.

Az Utca-Szak által jól ismert hátrányos helyzetű településeken, pályázati forrásoktól függően, hat éve több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon.

gyipszisztan_nyari_tabor.jpg

Fotó: Utca-Szak

Július 22-27-ig 8-8 külföldi vendég dolgozik együtt a településekkel, ahol különböző művészeti tevékenységekbe, workshopokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A foglalkozások során az előadó-művészeti gyakorlatok hozzájárulnak a nagyrészt gyermekkorú résztvevők személyes és társas kommunikációjának fejlődéséhez, de a figyelmi készség fejlesztésében és az idegennyelv elsajátításában is segítséget nyújthatnak. Az egyhetes munka során elkészített mini produkciók, a koncertekkel, közösségi programokkal színesített fesztiválon mutatkoznak be július 28-án, Felsővadászon, a Rákóczi kastély szomszédságában álló szabadtéri színpadon.

A Nyári Akadémia résztvevőinek negyedik csoportja, szintén nehéz hátterű, de az előadóművészetekkel, színházzal már kapcsolatba került 17-22 éves fiatalokkal egy alkotótábor keretein belül készít előadásokat. A négy rendkívül izgalmasnak ígérkező produkciót, köztük a „kis Utca-Szak” Várnai Balázs rendezte cirkuszos előadását, az Érinthetetleneket, vagy a Dimini Teatro újabb Commedia dell’Arte alkotását, a másik három településen elkészült rövid jelenetekkel, táncos, zenés, produkciókkal együtt szintén bemutatják a fesztiválon.

gyipszisztan_nyari_tabor1.jpg

Idén már második alkalommal szerveződik fesztivál a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a Nyári Akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is hangszert ragadtak, mint Both Miklós vagy mikrofont, mint Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer. Gypsistan, itt minden bizonytalan, idő nincs – így idén is bármi előfordulhat, a szervezők legalábbis úgy készítették elő a körülményeket, hogy a fesztivál spontán történések mentén ismét fergeteges buliba torkollhasson.

A programokról naprakész információt találnak az esemény facebook oldalán.

Nem

2013-ban indult el az EXCEPT (Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices) Művészeti Akadémia Szakácsiban, melynek keretében közel 40 fiatal művész mélyíthette el tudását a közösségi színház elméleti és gyakorlati módszereiben. A programra Bolíviától a Távol-Keletig számos országból érkeztek színházi szakemberek. A 2015-ig tartó projekt folytatásaként 2016 augusztusában Szakácsiban rendeztek újra Nyári Akadémiát. A két hetes programban olyan neves művészek, tanárok, szociális munkások és önkéntesek vettek részt, akik elkötelezettek a pedagógiai és közösségi célú előadó-művészetek iránt. A program sikerességére tekintettel 2017-ben is folytatódik a munka, ezúttal több települést is bevonva.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat