2018. április 27. Zita
Miskolc
5°C / 17°C
„Panasza van? Segítünk!" – Új fogyasztóvédelmi kiadványok
Méder Noémi
|
2017. július 11. 16:24
|
frissítve: 2017. július 12. 16:03
A fogyasztók széleskörű tájékoztatását szolgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Panasza van? Segítünk! kiadványsorozata. Az újabb részeket, amelyek a közművek felhasználóváltásával és a védendő fogyasztói státusszal kapcsolatos tudnivalókat foglalják össze, sajtótájékoztatón mutatták be kedden Miskolcon.

Mit kell tenni az ingatlan eladásakor, illetve bérbeadásakor, kik kérelmezhetik a védendő fogyasztói státuszt? Ezekre a kérdésekre ad választ Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két most megjelent kiadványa.

– Az az üzenet, és azt kérjük, hogy a kiadványban szereplő jegyzökönyvet közösen kitöltve, együtt menjünk el a szolgáltatóhoz, lezérjuk így az előző szerződésünket, és egy új szerződést tudunk kötni. Így nem lesz olyan probléma, hogy egy későbbi szabálytalan vételezési ügy kapcsán az előző tulajdonosnak kell kifizetni az új tulajdonos után a büntetést, illetve a kötbért – nyilatkozta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

kozmu_fogyaszto_tajekoztato_170711ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

Védendő fogyasztói státuszba a szociális helyzetük, illetve egészségi állapotuk alapján kerülhetnek az ezt igénylők. Ők a szolgáltatótól részletfizetést, fizetési haladékot, vagy előrefizetős mérőórát kérhetnek.

Kolozsi Sándor, a MEKH főosztályvezetője elmondta, az előrefizetős mérők használatára tipikusan a szociálisan rászorulók tarthatnak igényt. Ezek a mérők abban segítenek, hogy a fogyasztók ne fogyasszanak egy adott mennyiségen túl, az általuk a feltött mennyiségen túl, túlfogyasztásuk ne keletkezzen, és olyan hátralékot ne halmozzanak, amely a szolgáltatásból való kikapcsolásukhoz vezethet.

Országosan mintegy 12 ezer szociálisan rászoruló használ jelenleg is előrefizetős áram-, vagy gázfogyasztás mérőt.

kozmu_fogyaszto_tajekoztato_170711ml_8.jpg

Az új kiadványokhoz az érdeklődők hozzájuthatnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzá ügyfélszolgálatán, honlapján, valamint a közműszolgáltatók és a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat