2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Páratlan viking kincseket állítanak ki a Skócia Nemzeti Múzeumban
mti.hu
|
2017. május 15. 14:19
|
frissítve: 2017. május 17. 21:28
Az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban fog otthonra találni minden idők egyik legnagyobb Nagy-Britanniában talált vikingkincse, ám előbb a múzeumnak ki kell fizetnie mintegy kétmillió fontot (660 millió forint) a páratlanul gazdag lelet megtalálójának.

viking_kincs_galloway.jpg

Forrás: bbc.com

Az ezeréves leletre Dereck McLennan amatőr kincskereső bukkant a skóciai Galloway egyik templomának kertjében 2014 augusztusában. A több mint száz műtárgy egy része Karoling, másik része ír eredetű, számos közülük aranyból, ezüstből készült.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amelyre eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen periódusának értelmezését”.

viking_kincs2_galloway.jpg

– Most hat hónapunk van, hogy előteremtsünk 1,98 millió fontot arra, hogy megszerezzük ezt a kincset a nemzetnek, és biztosítsuk, hogy a jövő nemzedéke mind itthon, mind külföldön gyönyörködhessen benne – idézte Gordon Rintoult, a múzeum igazgatóját, a BBC News honlapja.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat