2018. május 22. Júlia, Rita
Miskolc
9°C / 19°C
Reformáció a népművészetben
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. június 19. 16:22
|
frissítve: 2017. június 20. 12:01
A reformációhoz kapcsolódó népművészeti tárgyakból nyílt kiállítás a miskolci Felsővárosi Református templomban. A július végéig látogatható tárlaton csaknem negyven kismesterség képviselteti magát.

Kalácsok, hímes tojás, hímzett terítők, faragott képek, bölcső, kézi munkált kelengye és sírjelzők is készültek arra a kiállításra, amelyre május közepéig lehetett jelentkezni. Szakmai zsűri döntött a reformációhoz köthető és most kiállított tárgyakról.

reformacio2.jpg

Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke ismertette, a munkák már novemberben megkezdődtek.

– Ez egy országos pályázat észak-magyarországi állomása, így mondhatjuk regionális kiállításnak. A pályázatot a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformációs Emlékbizottság hirdette meg, a téma adott: reformáció a népművészetben – tette hozzá.

reformacio4.jpg

Idén 500 éves a reformáció. A jubileumi év közepén a Reformációs Emlékbizottság feladatának tartotta, hogy megmutassa a reformáció kincsekben gazdag történelmi és kulturális örökségét. A múlt tárgyainak felvonultatása mellett, a jelen értékeivel, a jövőt kívánják építeni.

Hafenscher Károly, az emlékbizottság miniszteri biztosa úgy fogalmazott, a széleskörű, az egész Kárpát-medencét átfogó munkájuk során fontosnak tartották, hogy egy olyanfajta összefogás szülessen meg, ahol hasonló gondolkodású, hasonló érzésű emberek tudják ezeket az értékeket megmutatni.

reformacio7.jpg

A kiállítás július 30-ig, csütörtöktől vasárnapig látogatható a Felsővárosi Református Templomban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat