2018. május 20. Bernát, Felícia
Miskolc
8°C / 20°C
Rejtélyes középkori civilizációhoz köthető a Szibériában talált múmia
mult-kor.hu
|
2015. július 08. 11:24
|
frissítve: 2015. július 09. 14:26
Régészek egy csoportja nyírfakéregben konzerválódott emberi maradványokra bukkant Szibériában, az északi sarkkörtől nem messze fekvő Szalehard városa közelében található Zelenij Járnál.

  A kutatók szerint a test a „gubóban” található rézlapok, valamint a fagyott talaj együttes hatásának köszönhetően, véletlenül mumifikálódhatott. A régészek úgy vélik, a 130 centiméter hosszú, a legszélesebb részén pedig 30 centiméter széles „fakéreggubó” egy 12-13. században élt gyermek vagy tinédzser maradványait rejtheti.

sziberia_mumia.jpg

Bár az északi fekvése ellenére Perzsiához köthető, titokzatos középkori civilizációhoz tartozó Zelenij Járnál már korábban is számos régészeti leletek találtak, 2002 óta ez lehet az első, itt felfedezett múmia. A testet az oxidáció ellen védő rézlemezek és rézüstdarabok takarták, amelyek a 14. században bekövetkező éghajlati változások következtében befagyott talajjal egyetemben jelentősen hozzájárultak a test konzerválódásához.

„A kollégákkal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a leletet egy egészként kezeljük, vagyis anélkül, hogy felnyitnánk, további vizsgálatra a városba szállítjuk – mondta a feltárásban részt vevő Alexander Guszev. Egy emberi test vonalai rajzolódtak ki. Ha tényleg egy múmiát találtunk, akkor a fej és a koponya valószínűleg jó állapotban van. Úgy gondoljuk, egy kisgyermek vagy egy tinédzser lehet.”

A maradványokat jelenleg egy speciális fagyasztóban őrzik a Szalehardban található Semanovszkij Múzeumban. A múmia vizsgálata a tervek szerint július 15-én kezdődik majd meg.

sziberia_mumia1.jpg

A feltárási területen korábban már 34 sírt találtak. 11 test esetében a koponya hiányzott, vagy össze volt törve, és a csontváz is megrongálódott állapotban került elő. Az ásatások során emellett korábban már öt, rézbe burkolt, valamint rénszarvas-, hód-, rozsomák-, vagy medveprémmel takart múmiát is találtak. A maradványok között három fiú csecsemő és egy kislány mellett egy vörös hajú, mellétől a talpáig rézlemezekkel borított felnőtt férfi rendkívül jó állapotban megőrződött múmiájára is rábukkantak. A test mellett többek között egy vas baltát, szőrméket és egy medvét ábrázoló bronzcsatot is találtak. Érdekes módon a múmiák lábai mind a közeli Gornij Poluj folyó irányába mutattak, aminek a régészek vallási jelentőséget tulajdonítanak, a temetkezési szertartás menete azonban a kutatók előtt nem ismert.

Az orosz szakemberek emellett többek között Perzsiából származó, 10-11. századi bronztálakat is találtak a korábban folytatott ásatások során. Az egyik sír korát a fagyűrűk vizsgálata nyomán 1282-re datálták, a többi múmiát pedig valószínűleg ennél régebben temethették el. A kutatók az egyik múmiánál ezen felül a 7-9. századból származó harci kést, ezüst medált, valamint egy bronzból készült madárfigurát is találtak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat