2018. május 22. Júlia, Rita
Miskolc
9°C / 19°C
Részvételi rekord a hétvégi Barátság Maratonon
Juhász István/minap.hu
|
2016. október 12. 10:10
|
frissítve: 2016. október 13. 18:30
Vasárnap újra megrendezik Miskolc belvárosában a nemzetközi utcai futófesztivált, a Barátság Maratont. Immár 15. alkalommal alakul át a megyeszékhely sétáló utcája, a Népkert és környéke futóhelyszínné. A szervezők örömére újra jelentősen növekedett a nevezők száma: több mint nyolcszázan állnak majd oda az 5270 méteres kör teljesítéséhez.

baratsag_maraton_151025_ja_17.jpg

A tavalyi verseny rajtja. Fotó: Juhász Ákos

Csodálatos látványt nyújtott már az elmúlt évi verseny rajtja is a miskolci Barátság Maratonon. A szervezők nagy örömére azonban a 2016-os versenyen jelentős létszámnövekedés várható, az előzetes nevezések alapján ugyanis több mint 800 induló – köztük kazah, orosz, szlovák futók – áll majd oda a 6 választható táv rajtjához. Ezúttal is a legszebb belvárosi területeken át halad majd a futóverseny.

baratsag_maraton_151025_ja_23.jpg

Miskolc önkormányzata idén is felkarolta a rendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a társrendező Marathon Club SE által életre hívott eseményt. Ennek köszönhetően – 2013-tól már negyedik alkalommal – ismét a Miskolc Városi Szabadidőközpont (Generali Aréna) elől rajtolva búcsúztathatják az idei futószezont az amatőr és igazolt sportemberek, családok, iskolai csoportok, baráti társaságok.

Katona Ferenc, a szervező bizottság elnöke – aki az önkormányzati váltó tagjaként versenyzőként is pályára lép majd – úgy fogalmazott, a rendezvény nem is titkolt célja, hogy Miskolc imázsát növelje.

– A rendezők, közreműködők példás összefogása mellett a lakosság megértésére, türelmére is nélkülözhetetlen szükség van ahhoz, hogy egy újabb sikeres nemzetközi rendezvénnyel tovább öregbíthessük Miskolc jó hírét, és ebben az évben sikerrel vegyünk részt a nagy hazai utcai futóversenyek körforgásában – fogalmazott.

A Barátság Maraton elmúlt évi győztese, Tinta Tamara ezúttal is rajthoz áll. A kitűnő sportoló pályafutásában fontos tényező a miskolci futóverseny.

– Jó ötletnek tartom a verseny városba hozatalát. Az első maratonomat még az Egyetemvárosban futottam, de a másodikat már itt, a belvárosban – ismertette.

baratsag_maraton_151025_ja_29.jpg

Tavaly második helyen zárt a maratonon a miskolci ultrafutó specialista, Karlowits-Juhász Tamás. A sportoló szerint is remek ötlet volt a viadalt beköltöztetni a belvárosba.

– Maga a pálya kialakítása nagyon jól sikerült, főként, hogy több körös lett és így párhuzamos versenyszámot is lehetett indítani. Ezzel pedig egy elég széles réteget lehetett bevonni, kezdve a kisiskolásoktól, a felnőttekig – húzta alá.

A Generali Aréna előtt kijelölt versenyközpontból négy egyéni (42,1 km; 21 km, 10,5 km, 5,27 km) és egy váltó (félmaraton; 4x5,27 km) szám résztvevői kezdhetik majd meg a kilométerek gyűjtését.

baratsag_maraton_151025_ja_26.jpg

A verseny napján, az 5,27 km-es körpálya útvonalán (Görgey Artúr út (rajt) – Corvin utca – Uitz Béla utca – Rákóczi utca – Petőfi utca – Dajka Gábor utca – Széchenyi utca – Déryné utca – Palóczi utca – Horváth Lajos utca – Szentpáli utca – Corvin út – Dankó Pista utca – Király úti járda – Budai József út – Görgey Artúr utca (cél) ) 6.30-16 óra között részleges, vagy teljes útlezárásokra, forgalomelterelésre, forgalomlassításra kell számítani.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak 10 órától a DECATHLON-gyermekfutamokkal kedveskednek a Népkertben a házigazdák. A három kategóriába sorolt (6 éves korig, 7-11 évesek, 12-14 évesek) leányok és fiúk a Népkertben teljesíthetik a 600, illetve 2200 méteres távot. Nevezni 8 órától lehet a helyszínen.

Idén először – a szintén október 16-án, vasárnap megrendezendő – Miskolci Termelői Nap futóeseménye is becsatlakozik a Miskolci Barátság Maraton programjába. A térítésmentes regisztrációra 9 órától lesz lehetőség az Erzsébet téren. Rajt 10 órakor az Erzsébet tér Avasi-templom felőli oldalán, az óriás „Miskolc”-felirat szomszédságában.

baratsag_maraton_151025_ja_30.jpg

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a miskolciak türelmét kérik a vasárnapi futóverseny kapcsán, ugyanis komoly útlezárások várhatóak a belvárosban. A Miskolc polgármestere fővédnökségével zajló Barátság Maraton első rajtja vasárnap 10 órakor lesz.

További információt a mate@hegyimaraton.hu és a steveszucs@gmail.com e-mail címen, vagy a 70/391-91-36 és a 30/721-24-03-as telefonszámon lehet kérni, vagy a www.maratonclubmiskolc.hu és www.hegyimaraton.hu honlapon lehet olvasni.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat