2018. június 19. Gyárfás
Miskolc
14°C / 27°C
„Szeretetteljes találkozó, ahova jó visszajárni” – Látogatói csúcs a kétéves Termelői Napon
Méder Noémi
|
2017. július 16. 15:44
|
frissítve: 2017. július 18. 20:22
Születésnapot ünnepelt Miskolc július 16-án. Második éve rendezik meg minden hónap harmadik vasárnapján a Termelői Napot, amin eddig még soha nem látott látogatótömeg gyűlt össze. Ezen a napon is felsorakoztak a termelők az Erzsébet téren, a zenét a Miskolc Dixieland Band szolgáltatta, a jó hangulatot pedig a Sebaj Színház bábelőadása – és maguk a miskolciak.

Már fél 11-kor kígyózott a sor azelőtt a stand előtt, ahol a születésnapi tortát szelték fel. Az egész város ünnepelt, ennek pedig elengedhetetlen kelléke a torta, így nem csoda, hogy mindenki vágyott egy szeletre. A hatalmas sütemény megérkezéséig volt bőven idejük nézelődni a vásárra kilátogatóknak. Különleges és mennyei szörpök mellett találhatunk szép számban hústermékeket, valamint sajtokat, rengeteg fajta mézet, és természetesen kézműves árucikkeket is.

Kiss János alpolgármester elmondta, két éve, a Termelői Nap elindításakor bíztak benne, hogy az emberek meg fogják szeretni ezt a kezdeményezést, és úgy látja, hogy a miskolciak valóban a szívükhöz közel engedték a hónap harmadik vasárnapjain megrendezett programot.

termeloi_nap_170716ml_49.jpg

– Szeretnénk megköszönni a város lakóinak, hogy ennyire szeretik a Termelői Napot. Ez egy olyan szeretetteljes találkozó, ami rengeteg embert megmozgat, és sikerült egy olyan rendezvényt kialakítani, ahová jó visszajárni – fogalmazott az alpolgármester. – Kulturális színt is próbálunk belevinni, hiszen ez nem csupán vásárlásról szól, hanem beszélgetésről, eszmecseréről is. Az embereket nem csupán a tárgyak érdeklik, éppen ezért volt fontos, hogy a kulturális kínálatot is szélesítsük. A fellépők is ezt a célt szolgálják, amikor a hosszas vásárlás és nézelődés után az emberek leülnek megpihenni, és élvezik az adott zenekar, vagy más művészeti ágak képviselőinek előadását – folytatta Kiss János, aki rámutatott: szeretnék még tovább bővíteni a kulturális vonulatot, és magát a vásárt is.

termeloi_nap_170716ml_61.jpg

A Sallai Méhészet vezetője, Sallai László a Termelői Nap kezdete óta minden alkalommal kihozza finomabbnál finomabb mézeit vasárnaponként. Kínálatában megtalálható az akác és vegyes méz, de napraforgó, repce, és hársméz is szerepel a repertoárban.

termeloi_nap_170716ml_73.jpg

Pipicz Annamária mézeskalácskészítővel ritkábban találkozhatunk, de amikor itt van, az maga a csoda! Aprólékosan kidolgozott és mesésen díszített mézeskalácsai ámulatba ejtőek, ráadásul külön kérésre, akár helyben is vállalja egy-egy darab sütemény feldíszítését. A legkülönbözőbb alakú és méretű, hagyományosan karácsonyinak mondott édességet találhatunk az asztalon, szemünket nem bírjuk levenni a gyönyörű piciny mézeskalácsokról.

termeloi_nap_170716ml_19.jpg

Keresztiné Főzy Éva bódéjához érve visszarepülünk az időben, hiszen a régies, ma „vintage” stílusúnak mondott használati tárgyakat találunk. Elmondása szerint neki mindig van egy koncepciója, hogy az adott tárgynak mi lesz majd a funkciója, de a vásárlók ezt sokszor felülírják; így lett zsebkendőtartóból telefontok, pénztárcából kulcstartó, és még sorolhatnánk. A Mr. Bean-ből ismert plüssmaci is feltűnik, ami Éva szerint a véletlen műve, hogy pont hasonlít rá, de a vevők nagyon szeretik a különböző mintájú anyagból készült pihe-puha mackókat.

termeloi_nap_170716ml_47.jpg

A vásár egyik legérdekesebb standja mellett biztos, hogy mindenki megállt egy kis időre. Trunkos Kriszta ökoműves egészen különleges gyűjteményt hozott a Termelői Napra. Az „ökoműves” kifejezést ő hozta létre, és le is védette. A szó teljesen jól meghatározza a foglalkozását: művészien készít hulladék alapanyagból ékszereket, könyvjelzőket, apró babákat. Szerintünk a legérdekesebb alapanyag, amire nem is gondolna az ember, az a manapság igen népszerű kávékapszula. Ezekből készít szebbnél szebb tárgyakat, amikről első, sőt második vagy harmadik ránézésre sem mondanánk meg, hogy „konyhai hulladékból” készültek.

termeloi_nap_170716ml_30.jpg

Tökéletes egyensúlyban vannak a kézműves és a mezőgazdasági termékek a Termelői Napon, így mindenki bátran válogathat kedvére. Lukács Árpádné például növénytermesztéssel kapcsolatos kérdésekkel érkezett a vásárra, remélve, hogy a szakemberek tudnak majd útmutatást adni neki saját földje gondozásában.

termeloi_nap_170716ml_27.jpg

Türk Ágnes külföldön él, de amikor itthon van, mindig kilátogat a Termelői Napra. Lekvár, szalonna és sajt is kerül a kosárba egy-egy vásár alkalmával.

Kiss-Hocza Tamás rendkívül hasznosnak tartja a rendezvényt, hiszen ez megismerteti az emberekkel a termelőket. Pozitív és jó hangulatú a Termelői Nap – mondja –, ő főként a fűszeres és a juhsajtok pavilonjánál időzik el, és szerzi be az ízlésének megfelelő tejtermékeket.

Meghatározó, mesébe illő, miskolci – ez mind elmondható a Termelői Napról, ami határozottan belopta magát a helyiek szívébe, és nem is távozik onnan egyhamar. Olyan rendezvény ez, amely méltó helyet foglal el a város életében, és a miskolciak is örömmel gondolnak rá. Találkozunk augusztus harmadik vasárnapján!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat