2018. április 26. Ervin
Miskolc
12°C / 17°C
Tartós hideg idő esetén is biztosított a gázellátás
Spilman Nóra/minap.hu
|
2017. január 10. 11:40
|
frissítve: 2017. január 11. 20:14
A nagy hideg miatt többet kell fűteni, ez pedig a gázszámlákon is meglátszik majd. A mínuszokat a Tigáz rendkívüli intézkedésekkel várta, megerősítették például a készenléti szolgálatot is. Az energiaügyért felelős államtitkár elmondta, a magyar gázellátórendszer korszerű, így tartós hideg idő esetén is biztosított a gázellátás.

Az utóbbi napokban többször kell följebb tekerni a fűtést, nem elég jobban felöltözni. A nagy hidegben a hálózat terhelése is nagyobb, így egy-egy korszerűtlen, vagy nem megfelelősen karbantartott berendezés komoly problémát jelenthet: akár gázszivárgás vagy szén-monoxid visszaáramlás is előfordulhat. A Tigáz rendkívüli intézkedésekkel készült a hidegre.

szaraz_gabor_tigaz_szovivo.jpg

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője

– A rendkívüli intézkedések magukban foglalják a készenléti szolgálat megerősítését, a gépkocsiparkunk téli felkészítését, a munkavégzéshez szükséges hírközlési eszközök téli felkészítését – mondta el a Miskolc Televízió érdeklődésére a Tigáz szóvivője. Száraz Gábor hozzátette, természetesen a gázelosztó hálózat lényegi elemeit szükség szerint soron kívül is ellenőrzik.

A MIHŐ-s lakásokban is érezhető a mínuszok hatása. Többet kell fűteni a panelekben is. A fűtésszámlán viszont ezt inkább azok fogják érezni, akik a havonta leolvasott hőmennyiségmérő alapján fizetnek. Fignár Zoltán üzemvezető rámutatott, egy ilyen hideg január hőfelhasználása akár a duplája is lehet egy őszi vagy tavaszi hónapnak, tehát ez a hődíjfizetésben is meglátszik majd.

Az ország napi gázfelhasználási kapacitása jelenleg 201 millió köbméter, ehhez képest a tényleges fogyasztás múlt csütörtökön 81 millió köbméter volt, tehát bőven van tartalék – ezt mondta az energiaügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az előző évhez képest idén 13 százalékkal növelték a kötelezően tárolandó gázmennyiséget.

– A hazai földgázellátás biztosított már csak azért is, mert megfelelő import kapacitással, tárolói kapacitással és hazai termeléssel rendelkezik hazánk – szögezte le Aradszki András. – Folyamatosan figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, és ennek tükrében figyeljük a készletek alakulását, az importálási lehetőségeket, a földgáz források rendelkezésre állásának a módozatait.

Az energiaügyért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar gázellátórendszer korszerű, vagyis tartós hideg idő esetén is biztosított a gázellátás.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat