2018. április 26. Ervin
Miskolc
12°C / 17°C
Tojásgurítás a Fehér Ház kertjében - húszezer vendéget hívtak
USA Today
|
2017. április 17. 21:35
|
frissítve: 2017. április 18. 12:36
Több mint 20 ezer vendéget hívott meg a Fehér Ház a hagyományos húsvéti tojásgurításra, amelyet hétfőn Donald Trump elnök nyitott meg. 1878-ra nyúlik vissza a tojásgurítás hagyománya a Fehér Ház kertjében, amelynek gyepén fakanalakkal irányítják a főtt tojásokat a gyerekek.

tojasgurit4.jpg

Nem mindennapi esemény, amikor az Egyesült Államok elnöke szemtől szemben állva a húsvéti nyuszival elindítja az év egyik legjobban várt eseményét, a nagy tojásgurítást. Az Easter Egg Roll minden évben tömegeket vonz, hiszen ilyenkor a Fehér Ház környékét is családias hangulat járja át. Az elnök mesét olvas a gyerekeknek, a first lady pedig vidáman kergeti a fűben guruló tojásokat.

tojasgurit2.jpg

Eredetileg gyerekek unaloműző szórakozása volt, akik festett főtt tojásokat gurítottak le Washingtonban egy domboldalról. A játékot azonban nem mindenki találta mókásnak, ezért 1876-ban hoztak egy rendeletet, mellyel betiltották a tojásgurítást. Ezt Rutherford B. Hayes elnök oldotta fel 1878-ban.

tojasgurit1.jpg

A Fehér Házban tartott húsvéti tojásgurítást szinte minden évben megrendezték, kivéve az első és a második világháború idején. A 19. század óta folyamatosan formálódott a játék, például 1981-ben Ronald Reagan és felesége inkább tojásvadászatra cserélte a gurítást. Egy dolog azonban állandó, mégpedig a húsvéti nyúl, mely kabala 1969 óta elengedhetetlen szereplője az eseménynek.

tojasgurit.jpg

Most DonaldTrump sípjelére indult a játék. - "Nemzetként a korábbinál erősebbek, nagyobbak és jobbak leszünk" - hangoztatta Trump, akit a Fehér Ház kertjébe elkísért felsége, Melania és 11 éves fia, Barron valamint egy húsvéti nyúl is.

Az amerikai elnök köszönetet mondott feleségének, amiért megszervezte a Fehér Ház legnagyobb éves társasági eseményét. "Nagyon keményen dolgozott rajta" - mondta az egybegyűlteknek.

tojasgurit3.jpg

Melania, aki eddig first ladyként kevés társasági eseményen vett részt Washingtonban, mivel Barron iskolája miatt a hetet New Yorkban töltik, csodálatos hagyománynak nevezte az eseményt.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat