2018. február 24. Mátyás
Miskolc
-8°C / -1°C
Történelmi pillanat: útnak indult a SpaceX óriás rakétája
hirado.hu
|
2018. február 07. 09:40
|
frissítve: 2018. február 08. 11:57
Útnak indították kedd délután az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új, óriás rakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit is magával visz, hogy Nap körüli pályára állítsa.

A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. Az indulását óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban és a tv-képernyőkön keresztül.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa nem zárta ki a kudarc lehetőségét, de hétfőn azt mondta, hogy a mérnökök mindent megtettek a siker érdekében, és ő belenyugszik, bármi is történjék.

falcon_haevy_spacex_urhajo_musk_tesla.jpg

Tesla a Földön...

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A nagy kérdés, hogy a három egység miként tud majd együttműködni repülés közben.

A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba. A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

falcon_haevy_spacex_urhajo_musk.jpg

A két kisegítő rakéta levált két és fél perccel az indulás után, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedik, de – miután teherkapszulájával pályára állítja a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit – szintén visszatér majd, az óceánon lévő egyik platformra.

Az elektromos autóba „utast” is ültettek, egy űrruhába öltöztetett bábut, ami a Starman nevet kapta. A Tesla gépkocsi a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyt (vas, beton) helyettesíti, ugyanakkor óriási reklámértékkel bír a cégtulajdonos Musk számára.

falcon_haevy_spacex_urhajo_musk_tesla1.jpg

... és Tesla az űrben

A Falcon Heavy ugyanarról az indítóállásról szállt fel, ahonnan a hatvanas évek végétől kezdve a holdexpedíciók indultak.

A „fellövést” a magas légkörben uralkodó erős szél miatt több mint két órával elhalasztották.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat